Social

Republica Moldova i-a devenit a doua casă. Elena Priseajniuc, refugiată din Vinița, a lansat o afacere la Chișinău

De mai bine de doi ani și jumătate Republica Moldova i-a devenit a doua acasă. Aici s-a refugiat cu familia în februarie 2022, la scurt timp după ce armata rusă a început să atace militar Ucraina. Vorbim despre Elena Priseajniuc. Originară din Vinița, ea și-a părăsit orașul natal imediat ce au început primele bombardamente, chiar în preajma casei sale. În Republica Moldova, unde s-a stabilit cu ambii copii minori, a reușit să pună pe roate o afacere de succes în domeniul sportului pe apă.

Elena Priseajniuc povestește că avea o viață liniștită în Vinița până să înceapă războiul. Femeia creștea de una singură doi copii și activa la primăria din oraș în departementul economic și de investiții. Ea își amintește cu lacrimi în ochi ziua care i-a schimbat viața.

„În Vinița noi locuiam lângă cartierul general al forțelor armate, iar primele bombardamente au fost acolo. Eu m-am ascuns cu copilul în baie, dar copilul a fost rănit. Am decis în aceeași zi să plecăm. I-au pus copilului ghips, l-am pus în cărucior și am trecut vama de la Otaci”, a spus refugiata.

Așa cum nu putea să revină în Ucraina, pentru a nu-și pune viața ei și a copiilor în pericol, Elena a decis să o ia de la capăt în Republica Moldova. În cei doi ani și aproape jumătate de când se află la Chișinău, ea a activat în câteva organizații care ofereau sprijin refugiaților și s-a implicat activ în proiecte sociale, culturale și sportive.

„Odată cu venirea în Chișinău am fost nevoită să iau viața de la capăt. Este a cincea mea încercare să fac asta. De multe ori am mai făcut asta și am schimbat domeniul de activitate. Evident că în Republica Moldova nu m-am putut angaja pe aceeași specialitate pe care am lucrat în Ucraina, dar toată experiența mi-a fost de folos”, a mai povestit femeia.

Elena Priseajniuc spune că și-a vândut toate bunurile pe care le avea în Ucraina și și-a convins părinții să vină la Chișinău. Recent, femeia s-a gândit să pună pe roate o afacere în domeniul sportului pe apă. A accesat chiar și un grant în valoare de 3 mii de euro în cadrul unui proiect.

„În prezent, mi-am deschis un business în Chișinău, este primul, dar sper că nu ultimul. Este o idee nouă și inovativă pentru Moldova. Este vorba despre un club sportiv, dar care combină mai multe lucruri: sportul, arta, dar și distracția. Este un format pentru familii, pentru ca familiile cu copii să poată petrece timpul împreună. Noi propunem peste 15 tipuri de distracții pe apă, nu înotăm în apă, dar deasupra ei. Facem petreceri corporative, cine romantice, întâlnim apusul și răsăritul pe apă”, a explicat femeia.

În prezent, în Republica Moldova sunt stabiliți aproximativ 120 de mii de refugiați ucraineni.

Citește mai mult