Ocolurile silvice din țară duc lipsă de tehnică agricolă modernă. Ce spune ministerul Mediului
Ocolurile silvice din Republica Moldova au nevoie de tehnică agricolă modernă. Majoritatea mașinilor de câmp și tractoarelor sunt învechite și nu mai fac față, în special, în producerea și valorificarea materialului săditor. Acum, întreprinderea silvică Orhei a primit un tractor nou modern, dar administrația spune că mai are nevoie de echipament.
Întreprinderea Silvică Orhei are șase tractoare vechi, dintre care trei sunt funcționale. Majoritatea se defectează de câteva ori pe an, iar identificarea pieselor de schimb este o provocare.
„Tehnica pe care am moștenit-o este învechită și nu mai putem face față lucrurilor care sunt planificate. Într-adevăr, avem nevoie de tehnică mai nouă. Avem în jur de șase tractoare vechi, sunt și de 40 de ani, și de 30 de ani, care sunt învechite și nici piese nu mai poți găsi la ele și sunt foarte scumpe”, a declarat Savelie Mîrzac, director al Întreprinderii Silvice Orhei.
Inginerul Ion Căprian spune că de cele mai multe ori tractoarele vechi se defectează în timpul plantării copacilor, ceea ce le dă mari bătăi de cap muncitorilor.
„Avem grijă de ele, dar totuși anii își iau ale lor, se defectează. Că am primit nou este mai ușor de lucru, condiționer, condiții mai bune pentru tractoriști, pentru că tractoriști nu mai sunt. A fost odată, s-a defectat tractorul și am fost nevoiți să sădim manual, cu mâna”, a relatat Ion Căprian, inginer.
„Această tehnică ne va ajuta să creștem suprafața de plantare mai ales în cadrul programului de extindere și reabilitate a pădurilor. Moldsilva are nevoie de foarte multă tehnică, avem nevoie la fiecare ocol, la fiecare pădurar pentru că aceste tractoare pot fi folosite pentru încărcarea lemnului, pentru pregătirea solului, pentru plantare”, a menționat Victor Durbală, director al Agenției Moldsilva.
Ministerul Mediului știe de această problemă, însă spune că nu sunt suficiente resurse financiare.
„În prezent, suntem în proces de negociere cu Banca Europeană de Investiții pentru atragerea investițiilor, pentru crearea infrastructurilor. Asta înseamnă crearea pepinierelor industriale, dar și nemijlocit dotarea cu tehnică”, a relatat Aliona Rusnac, secretară de stat la Ministerul Mediului.
„Acest tractor care a fost donat întreprinderii forestiere din Orhei este primul utilaj de acest fel. În viitor vom continua să susținem întreprinderile silvice din Republica Moldova cu astfel de utilaje care vor contribui la îmbunătățirea situației privind degradarea solurilor”, a menționat Raimund Jehle, reprezentant FAO în Republica Moldova.
Valoarea tractorului este de 44 de mii de dolari, bani oferiți de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Întreprinderea silvică Orhei urmează să beneficieze și de alte echipamente tehnice, în valoare de șase mii de dolari.