Cultură

Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită cu expoziții și muzică folclorică la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie. În această zi, este adus un tribut portului popular, hainelor și accesoriilor moștenite, care ne reprezintă ca neam și ne diferențiază de alți locuitori ai lumii. Astfel, astăzi, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”, cuprinzând piese din patrimoniul muzeului.

Potrivit Ministerului Culturii, expoziția va fi o oportunitate pentru vizitatori de a se bucura de frumusețea și diversitatea portului popular, oferind o incursiune în universul bogat al meșteșugurilor tradiționale.

Aceste costume au fost și rămân a fi o sursă de inspirație pentru meșterii populari contemporani. Tradiția confecționării elementelor de port este reinterpretată în creațiile actuale, păstrându-și totodată autenticitatea și valoarea culturală. În cadrul Zilei Naționale a Portului Popular, muzeul anunță un concurs pentru cea mai veche cămașă purtată de vizitatori în cadrul evenimentului și cel mai frumos cuplu îmbrăcat în port tradițional”, se arată în mesaj.

Sărbătoarea va fi însoțită de un program artistic, cu evoluarea artistelor de muzică populară din țara noastră. Totodată, la ora 14:00, toți vizitatorii vor avea ocazia să admire parada portului popular, prezentat de comunitatea „Ciocârlia”, administratoare - Diana Roșca, din satul Costești, Ialoveni, la care se vor alătura și membrii „Șezătorii Basarabiei”.

Și președintele Maia Sandu a spus că aceste straie transmit bunătatea și înțelepciunea înaintașilor noștri și reprezintă unul dintre principalele elemente ale identității noastre ca neam.

Mă bucur să văd cum, în ultimii ani, tot mai mulți dintre noi poartă cu drag și promovează cu mândrie această bogăție pe care am moștenit-o”, a scris șefa statului.

Amintim că, săptămâna aceasta, la 24 iunie, a fost sărbătorită și Ziua Universală a Iei, marcată anual. Varvara Buzilă, etnograf și muzeograf din Republica Moldova, a declarat pentru Radio Moldova că ambele, și camașa, și ia, au egală vechime, și ne reprezintă identitar în fața lumii datorită structurii și ornamentelor sale.

Tinerii începând cu perioada interbelică și începând cu anii 1990 preferă să îi spună ie. Ne referim la structura decorului acestei piese, la umăr altiță, mai jos în creț, iar încă mai jos aproape de degete râuri. La piept și la spate tot sunt râuri. Este foarte important ca noi să păstrăm structura veche a acestor cămăși pentru că motivele ornamentale specifice fiecărei părți ne prezintă în mod identitar în fața lumii. Altfel, riscăm să fim confundați cu alte popoare”, a spus etnograful Varvara Buzilă.

De menționat că pe 1 decembrie 2022 cămașa cu altiță, element din portul tradițional, a fost inclusă oficial în patrimoniul cultural al UNESCO.

Citește mai mult