Social

Cireșele din Republica Moldova, gata pentru export datorită unei linii de sortare de ultimă generație

Producătorii de cireșe din Republica Moldova își pot extinde producția pe piețele internaționale, datorită unei noi linii automatizate de sortare și ambalare a fructelor, instalată la Strășeni. Utilajul este cel mai performant din țară, iar în contextul condițiilor meteo nefavorabile, linia permite sortarea, răcirea și ambalarea fructelor după cerințele cumpărătorului.

Grindina și ploile puternice au afectat în acest an producția de cireșe, iar unii agricultori nici nu voiau să strângă roada. Este și cazul lui Nicolae Pascal care deține 26 de hectare în raionul Telenești. Intemperiile au distrus 50 la sută din producția totală de cireșe. Însă, datorită liniei de sortare, bărbatul a reușit să salveze peste 100 de tone de fructe.

„Am fost în așa o situație că noi discutam cu partenerii dacă în general are sens să strângem cireșele sau nu, era vorba să le lăsăm pe copac. În parteneriat, băieții aceștia au adus linia și am încercat să facem ceva din ceea ce am pierdut”, a explicat producătorul de cireșe din Telenești, Nicolae Pascal.

Această linie permite sortarea automatizată a cireșelor în funcție de mărime, culoare și elimină fructele cu defecte.

„Dacă puneam forța de muncă, era să fie în ladă 40% stricat. Cu această linie, chiar este foarte comod și foarte util pentru acest sezon, dar cred că și în continuare vom beneficia de aceste servicii”, a spus producătorul de cireșe din Căușeni, Ion Mereacre.

Centrul regional de consolidare și ambalare a cireșelor în satul Bucovăț, Strășeni, a fost fondat de trei antreprenori cu experiență în sectorul horticol și unul din Germania.

De această linie de sortare vor putea beneficia toți producătorii de cireșe din Republica Moldova.

„Scopul creării acestui proiect și instalării liniei este de a achiziționa marfă de la alți producători, a o sorta, a crea o plusvaloare și a o vinde pe piețe mai competitive decât piețele noastre tradiționale”, a precizat antreprenorul Mihai Chilianu.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1 milion de dolari, dintre care 55 de mii de dolari au fost oferiți de USAID prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală.

„Acesta este un exemplu de parteneriat atunci când împreună cu sectorul privat și Guvernul dăm sectorului ceea ce are nevoie pentru dezvoltare”, a declarat consilierul economic în cadrul USAID, Andrew Segars.

În prezent, Republica Moldova se află în top 10 țări exportatoare de cireșe la nivel mondial.

„Avem încă soiuri de cireșe care nu ating calibrul solicitat pe piață, trebuie să modernizăm cu soiuri de categorii biologice bune”, a menționat directorul executiv al Moldova-Fruct, Iurie Fală.

„A scăzut dimensiunea cireșelor la 85, mierea a scăzut la 70, practic dependența de o singură piață duce la vulnerabilitate în domeniul agriculturi, dar diversificarea îi face mai puternici în fața intemperiilor economice”, a specificat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.

În acest an, în perioada mai-iunie, Republica Moldova a exportat 12 300 tone de cireșe, 1700 dintre care au ajuns pe piața din Uniunea Europeană.

Citește mai mult