Munca asistenților sociali în R. Moldova: provocări și așteptări europene
Confruntați cu multiple probleme, inclusiv salarii mici și volum mare de muncă, asistenții sociali își pun mari speranțe că situația lor se va schimba pe măsură ce Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană. Condiții de muncă și de trai mai bune, salarii decente, profesionalizarea și extinderea serviciilor sociale sunt doar câteva așteptări pe care le au. Acestea se regăsesc și printre prioritățile autorităților care promit reforme ambițioase în domeniul social. Experții avertizează însă că există multiple provocări care trebuie depășite, în special migrația forței de muncă, sărăcia, inegalitatea de gen și marginalizarea persoanelor cu nevoi speciale.
Asistentă socială din Cojușna: „Salariile sunt mici, dar dragostea pentru muncă și oameni ne ajută să depășim greutățile”
Tatiana Danilișin este, de cinci ani, asistentă socială în satul Cojușna, raionul Strășeni. Femeia recunoaște că, în prezent, sistemul se confruntă cu o serie de probleme și provocări, dar nu își pierde optimismul. Dragostea față de oameni și de munca pe care o face o ajută să depășească greutățile. Asistenta socială mărturisește că își pune mari speranțe în parcursul european al țării.
„Așteptările sunt mari. Dorim un salariu mai bun, condiții mai bune de lucru, dorim să rămânem în țara noastră, în satul nostru să activăm, să ajutăm pe cât e posibil comunitatea noastră. Ca și întreaga societate, așteptăm schimbările înspre bine. Dar atâta timp cât noi o să fim indiferenți unul față de altul, rezolvarea situațiilor nu o să fie și nici schimbări nu o să fie. Schimbarea vine de la noi, de la fiecare. Ca să fim și noi o țară europeană, schimbarea trebuie să vină de la noi”, a spus Tatiana Danilișin.
Serviciile sociale la standardele UE: provocări și probleme
Politica socială și ocuparea forței de muncă sunt capitole esențiale în Planul național de acțiuni pentru aderarea la UE, constată președintele Asociației Naționale a Experților și Asistenților Sociali din Republica Moldova, Vadim Țărnă. Potrivit lui, realizarea cu succes a acestuia va aduce beneficii directe întregii societăți și va contribui esențial la creșterea bunăstării și coeziunii sociale. Schimbarea, însă, nu va fi una ușoară din cauza problemelor sistemice grave. Accesul la servicii sociale specializate este extrem de neuniform pe teritoriul țării. Iar calitatea prestării serviciilor sociale lasă de dorit.
„Avem raioane în care mai puțin de 10% din asistenții sociali comunitari au studii superioare în domeniu. V-ați închipui un spital în care mai puțin de 10% din medici au studii în medicină? Se creează un cerc vicios, profesioniștii care sunt chemați să lupte cu problemele sociale în prima linie uneori contribuie la agravarea acestora, având sincera dorință de a ajuta”, a explicat Vadim Țărnă.
Resursele umane, o provocare majoră în procesul de aderare la UE
Lipsa resurselor umane este una din marile provocări în procesul negocierilor de aderare, recunoaște și secretara generală adjunctă a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Cristina Jandîc.
„Trebuie să ne asigurăm că avem oameni suficient de profesioniști și bine instruiți, ca să realizeze toate angajamentele pe care ni le asumăm, să transpunem toată legislația Uniunii Europene. Este un proces extrem de complex și dificil, dar, în același timp, unul interesant. Vom continua cu reformarea instituțiilor, ca să ne asigurăm că ele sunt capacitate la maxim și activează în beneficiul cetățeanului”, a declarat Cristina Jandîc, într-un interviu pentru „Teleradio-Moldova”.
România oferă sfaturi Republicii Moldova pentru alinierea la standardele europene
Formarea continuă și profesionalizarea asistenților sociali sunt esențiale pentru ca sistemul social din Republica Moldova să se alinieze la standardele europene, consideră directoarea generală a Asociației Asistenților Sociali din România (ASproAS), Ana Rădulescu, asistent social și conferențiar universitar. Potrivit ei, asistenții sociali din țara noastră trebuie să învețe să acceseze fonduri europene și să înțeleagă legislația europeană, așa cum au făcut-o și colegii lor din România.
„Lupta noastră aici a fost cea mai mare. Și a dumneavoastră, Republica Moldova, va fi tot aici, pentru că banii sunt, în general, o atracție pentru diverse interese și vor servi destul de puțin oamenii care se confruntă cu probleme sociale, dacă nu își va pune amprenta asistentul social profesionist. Managementul proiectelor este condiția numărul unu. Pentru că altfel, fără specialiști, vă veți uita la bani și nu îi veți putea accesa, veți aplica la proiecte și nu vor fi acceptate. Chiar dacă Comisia Europeană alocă un buget, vă veți uita la buget și nu îl veți putea accesa și atunci recomandarea mea este să investiți masiv în managementul proiectelor, în formare”, a declarat Ana Rădulescu.
Precizăm că în Republica Moldova sunt 14.787 de angajați care lucrează în domeniul asistenței sociale. Aceștia vor beneficia de programe de instruiri în cadrul Laboratorului de învățare RESTART, lansat recent în contextul reformei asistenței sociale din țara noastră.
Uniunea Europeană a lansat oficial negocierile cu Republica Moldova pe data de 25 iunie. Țara noastră urmează să negocieze cu fiecare stat membru UE pe 35 de capitole. Autoritățile de la Chișinău și-au stabilit ca obiectiv aderarea la UE până în anul 2030.