Social

INTERVIU // Iurie Roșca, despre escrocheriile online: Nu există venituri fabuloase într-un timp record

Cetățenii trebuie să știe că nu există posibilități de a obține venituri fabuloase într-un timp record atunci când vorbim de investiții în criptomonede sau acțiuni, iar fără cunoștințe în domeniu, nu trebuie să se avânte în aceste activități pentru a nu deveni victime ale escrocilor. Avertizarea vine de la șeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Cibernetice, Iurie Roșca, care a declarat într-un interviu pentru Moldova 1 că au devenit tot mai frecvente schemele de tip vishing sau transmiterea prin SMS a unor link-uri frauduloase.

O nouă schemă de escrocherie care utilizează tehnologii avansate pentru a induce în eroare utilizatorii rețelelor sociale. Escrocii se prezintă drept avocați sau reprezentanți ai unor organizații internaționale, promițând recuperarea banilor pierduți în investițiile online false. Pentru a fi mai credibili, infractorii folosesc tehnologiile de tip fake, cu ajutorul cărora generează secvențe video în care apar demnitari de stat sau alte persoane publice. Făptașii distribuie anunțuri publicitare dubioase care conțin cuvinte cheie legate de restituirea banilor. În context, poliția recomandă oamenilor să nu acceseze anunțurile dubioase, să nu completeze sondaje online, să nu introducă date cu caracter personal și să nu transfere bani persoanelor necunoscute. Cei care au căzut în capcana escrocilor sunt îndemnați să anunțe poliția.

Moldova 1: Dezvoltăm subiectul cu șeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Cibernetice, Iurie Roșca, care este în legătură directă cu noi. În ultima perioadă se înregistrează tot mai multe cazuri de escrocherii, mai ales în mediul online. Care sunt cele mai frecvente metode prin care escrocii atrag victimele?

Iurie Roșca: Într-adevăr, escrocii sunt foarte inventivi și obțin banii prin mai multe metode. Una din aceste metode, de fapt cea mai des întâlnită, poate fi apelarea telefonică sub pretextul procurării unor bunuri plasate pe platforme online sau pe rețele sociale. Infractorii le comunică vânzătorilor că nu au posibilitatea de a se deplasa personal pentru a prelua bunul și propun ca acesta să fie expediat printr-un curierat. Respectiv, solicită victimelor să plaseze datele cardului pe acel site. Un alt tip de escrocherie de acest gen este și vishing-ul, despre care comunicam noi anterior și care presupune transmiterea prin SMS a acelor link-uri frauduloase.

Moldova 1: Care sunt semnele de avertizare la care ar trebui să fie atenți utilizatorii pentru a identifica anunțurile publicitare dubioase sau frauduloase?

Iurie Roșca: Exact. Într-adevăr, există semne, dar aș vrea să comunic cetățenilor că mai întâi de toate trebuie să cunoască că nu există posibilități de a obține venituri fabuloase într-un timp record atunci când vorbim de investiții în criptomonede, în acțiuni. Deci, fără de a avea cunoștințe în domeniu, cetățenii nu trebuie să se avânte în domeniile pe care nu le cunosc. La fel, în cadrul acestor anunțuri sunt deseori plasate o sumedenie de embleme ale mai multor organizații de stat și internaționale precum Europol, Interpol. Dar sunt utilizate și semnături virtuale sau imagini video cu demnitari de stat, ceea ce denotă faptul escrocheriei.

Moldova 1: Ce sfaturi aveți pentru persoanele care deja au fost înșelate și cum ar trebui să acționeze pentru a-și recupera pierderile?

Iurie Roșca: În cazul în care cetățenii totuși au căzut în capcana infractorilor, urmează să informeze imediat bancă comercială la care se deservesc pentru a solicita blocarea acestor tranzacții, iar ulterior și unitatea de poliție în raza administrativă a căreia s-a constatat fapta, precum și la sediul Inspectoratului Național de Investigații din strada Bucuriei 14. În general, cetățenii trebuie să fie foarte atenți când se avântă în investiții sau alte activități ce presupun datele bancare, cardurile bancare. Deci, să nu furnizeze niciodată prin telefon codul de identificare, parolele CVV și să nu dea niciodată acces la dispozitivele lor, să fie instalate programe de tip TeamViewer sau AnyDesk.

Citește mai mult