Zelenski îi cere lui Trump să prezinte planul său de pace
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, să împărtășească planul său de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei în 24 de ore, dacă într-adevăr are unul. Zelenski a declarat acest lucru miercuri, 3 iulie, într-un interviu acordat postului de televiziune american Bloomberg Television, citează DW.
„Dacă Trump știe cum să pună capăt acestui război, ar trebui să ne spună astăzi”, a spus președintele ucrainean. „Dacă există riscuri pentru independența Ucrainei, dacă ne pierdem statalitatea - vrem să fim pregătiți pentru asta, vrem să știm”.
Zelenski a declarat că este „potențial pregătit” să se întâlnească cu Trump și echipa sa pentru a asculta propunerile lor. „Vrem să înțelegem dacă vom avea un sprijin puternic din partea SUA în noiembrie sau dacă vom fi singuri”, a subliniat el.
În același timp, liderul ucrainean și-a reiterat opoziția față de încetarea focului propusă cu o zi înainte de premierul ungar Viktor Urban. Potrivit acestuia, cei care au făcut anterior propuneri similare nu au putut formula cum ar putea funcționa asta. „Nimeni nu are o soluție”, a precizat Zelenski.
Anterior, Donald Trump, cel mai probabil candidat al Partidului Republican la președinția SUA în alegerile prezidențiale din 2024, a declarat în repetate rânduri că, dacă va câștiga, va putea ajunge la un acord de pace între Rusia și Ucraina „în 24 de ore”, chiar înainte de a-și prelua funcția. Cu toate acestea, el a refuzat să spună public cum intenționează să facă acest lucru, dar a recunoscut că Ucraina ar trebui să accepte pierderea unor teritorii pentru pace.
WP: Trump vrea să forțeze Kievul să cedeze Crimeea și Donbass Rusiei
The Washington Post (WP) a scris anterior despre intenția lui Trump de a exercita presiuni asupra Kievului pentru a ceda Crimeea și Donbass, anexate de Rusia.
Potrivit unui raport Reuters, planul prezentat lui Trump de consilierii săi pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei stipulează că Kievul va primi arme americane numai dacă va intra în negocieri de pace cu Rusia. În același timp, Washingtonul ar trebui să avertizeze Moscova că, dacă refuză să negocieze, sprijinul SUA pentru Ucraina va fi consolidat. În același timp, este prevăzută o încetare a focului bazată pe liniile de contact existente.