Politic

Partidul „Șansă”, afiliat lui Șor, riscă să nu poată participa la alegerile și referendumul din toamnă

Partidul „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, riscă să nu poată participa la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE, din această toamnă. Se întâmplă după ce Ministerul Justiției a cerut, în instanță, limitarea activității formațiunii politice pentru o perioadă de jumătate de an. În prezent, cauza se află pe rolul Judecătoriei Bălți, a precizat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, în cadrul emisiunii „Rezoomat”, de la Rlive.

„CEC a finalizat un proces de control în urma abaterilor admise de Partidul Politic „Șansă” în campanie la alegerile locale generale, a inițiat un control, a constatat mai multe abateri și încălcări. Partidul nu a fost cooperant, nu a prezentat niciun fel de documente în termenul, în timpul și în formatul stabilit de CEC. Din această cauză, am sesizat Ministerul Justiției și ministerul s-a adresat instanței de judecată. Acum, pe rolul Judecătoriei Bălți se află procesul cu privire la limitarea activității Partidului Politic „Șansă””, a declarat Pavel Postica.

Vicepreședintele CEC a precizat că, dacă instanța va dispune limitarea activității formațiunii politice pentru o perioadă de jumătate de an, așa cum a solicitat Ministerul Justiției, atunci „Șansă” nu va putea participa nici la alegerile prezidențiale, nici la referendumul din 20 octombrie.

„Asta ar însemna că partidul politic nu poate desfășura activități cu caracter politic, nu poate participa la alegeri, nu poate fonda și distribui mijloace de informare în masă, ziare etc. (…) Nu va putea participa nici la alegeri și nici la referendum”, a mai declarat vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

Amintim că Ministerul Justiției a înregistrat, pe 15 mai, curent, la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care a solicitat aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, privind limitarea activității Partidului Politic „Șansă”, pentru un termen de șase luni. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru declara atunci că mecanismul are rolul, întâi de toate, de a responsabiliza toate partidele politice, pentru ca cele din urmă să se conformeze obligațiilor de raportare financiară. Decizia a fost criticată de liderul „Șansă”, Alexei Lungu, care a acuzat autoritățile că ar vrea să scoată formațiunea politică din cursa electorală înaintea alegerilor locale noi din 19 mai.

Reamintim în acest context că Partidul „Șansă” a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile locale din noiembrie 2023. Formațiunea politică este suspectată că și-ar fi finanțat campania din bani ilegali, cu care ar fi mituit inclusiv alegătorii și primarii candidați.

Potrivit unui raport al CEC, 71 de donatori ai formațiunii nu au înregistrat venituri, iar alți șapte, care au donat bani cash, nu se aflau în acea perioadă pe teritoriul țării. De asemenea, nu au fost emise bonuri fiscale și există suspiciuni de finanțare netransparentă.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult