Socialiștii amenință cu boicotarea referendumului din toamnă. Bătrîncea: „Este ilegal”
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar putea boicota referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), inițiat de președinta Maia Sandu. Declarația a fost făcută de socialistul Vlad Bătrîncea, la TV8. Parlamentarul a precizat că o decizie în acest sens va fi luată în câteva zile, în cadrul reuniunii consiliului republican al PSRM.
„Poziția o vom anunța după data de 8-10 iulie, când vom avea consiliul republican. În opinia noastră, la moment, acest referendum a fost inițiat ilegal. Legislația electorală a fost modificată în an electoral, ceea ce este o încălcare. Referendumul nu poate avea loc în ziua alegerilor prezidențiale, de aceea nu îl considerăm legitim. Cel mai probabil, vom boicota acest referendum, pe motiv că este ilegal”, a declarat deputatul BCS Vlad Bătrîncea.
În ceea ce privește alegerile prezidențiale, care vor avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul privind aderarea la UE, Vlad Bătrîncea a declarat că formațiunea pe care o reprezintă încă este în căutarea unui candidat comun. Acesta și-a exprimat speranța că opoziția va reuși să se mobilizeze și să înainteze un candidat unic. În caz contrar, Bătrîncea nu a exclus că PSRM va înainta propriul candidat.
„Evident, poate fi și dl Dodon (n. red: fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon). Noi cunoaștem ratingul dumnealui”, a precizat Bătrîncea.
Referendumul republican constituțional va fi organizat în data de 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Cetățenii vor fi întrebați dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar opțiunile de răspuns vor fi „Da” și „Nu”.
Recent, vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, a declarat că soarta referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană poate fi decisă de 17% dintre alegătorii care se vor prezenta la urne. Potrivit ei, acest scenariu este valabil dacă la plebiscit se va prezenta o treime dintre alegătorii cu drept de vot, ceea ce reprezintă pragul pentru validarea scrutinului.