Externe

„Să punem limite turismului!”. Mii de oameni din Barcelona au protestat în stradă, supărați că orașul a ajuns de nelocuit

Mii de persoane au ieșit în stradă și au manifestat la Barcelona împotriva turismului excesiv, supărați că orașul a devenit de nelocuit din cauza milioanor de turiști care vin anual. Sub sloganul: „Destul este destul! Să punem limite turismului", în jur de 2.800 de manifestanți, potrivit poliției, au mărșăluit sâmbătă la Barcelona pentru a cere o schimbare a modelului economic pentru oraș, cel mai vizitat din țară. Protestatarii adunați cu pancarte în mâini pe care era inscripționat: „Barcelona nu este de vânzare” și „Turiștii pleacă acasă”, dar și cu pistoale cu apă au scandat în fața intrărilor în hoteluri unde sunt cazați turiștii, scrie dailymail.co.uk.

Nu avem nimic împotriva turismului, dar avem ceva împotriva turismului prea mare, pentru că face orașul de nelocuit”, a explicat Jordi Guiu, un sociolog de 70 de ani din Barcelona.

Amintim că autoritățile din Barcelona au anunțat în luna iunie că vor interzice turiștilor închirierea apartamentelor până în 2028, o măsură neașteptat de drastică, prin care încearcă să limiteze creșterea costurilor locuințelor și să facă orașul locuibil pentru locuitorii săi, notează „The Guardian”. Primarul de stânga al orașului, Jaume Collboni, a declarat că, în perioada enunțată, Barcelona va renunța la licențele celor 10101 de apartamente aprobate în prezent ca închirieri pe termen scurt.

Ne confruntăm cu ceea ce credem că este cea mai mare problemă a Barcelonei. Aceasta înseamnă că, din 2029, dacă nu vor exista eșecuri, apartamentele turistice așa cum le gândim astăzi vor dispărea din orașul Barcelona”, a spus Collboni la un eveniment guvernamental.

Boomul chiriilor pe termen scurt din Barcelona, ​​cel mai vizitat oraș al Spaniei de către turiștii străini, a făcut ca unii rezidenți să nu își permită un apartament după ce chiriile au crescut cu 68% în ultimii 10 ani, iar costul de cumpărare a unei case a crescut cu 38%, a precizat Collboni. Accesul la locuințe a devenit un motor al inegalității, în special pentru tineri, a adăugat el.

Guvernele naționale se bucură de beneficiile economice ale turismului – Spania se numără printre primele trei țări cele mai vizitate din lume – dar, în condițiile în care prețurile depășesc posibilitățile localnicilor, iar proprietarii ajung să prefere închirierile turistice profitabile, subiectul devine tot mai „fierbinte” în toată Europa.

Guvernele locale au anunțat restricții privind închirierile pe termen scurt în locuri precum Insulele Canare din Spania, Lisabona și Berlin, în ultimul deceniu. Ministrul socialist al Locuințelor din Spania, Isabel Rodriguez, a declarat că sprijină decizia Barcelonei.

Este vorba de a face toate eforturile necesare pentru a garanta accesul la locuințe la prețuri accesibile”, a postat ea pe X.

De menționat că mai multe destinații turistice de top au încercat noi măsuri inovatoare pentru a controla fluxul de vizitatori în timp ce aceștia luptă împotriva reacțiilor rezidenților.

În aprilie, un oraș din Japonia a instalat un ecran de 25 de metri pentru a bloca vederea către Muntele Fuji în încercarea de a descuraja turiștii să se adune într-un loc pitoresc.

Tot în aprilie, Veneția a devenit primul oraș din lume care percepe o taxă de intrare pentru turiștii care fac excursii de o zi, menită să reducă numărul de vizitatori de scurtă ședere care provoacă aglomerație de necontrolat în orele de vârf.

„Taxa turistică” a fost controversată, mai multe comitete și asociații ale rezidenților plănuind proteste pentru a coincide cu lansarea în Italia.

Reprezentanții susțin că taxa nu va rezolva problemele fundamentale, ci doar va tulbura imaginea publică a orașului.

Conform noilor reguli, se va percepe o taxă turiștilor care trec prin oraș fără a rămâne peste noapte.

Autoritățile speră că acest lucru ar putea ajuta la gestionarea fluxului de aproximativ 30 de milioane de turiști atrași de istoria orașului și canalele romantice în fiecare an.

Citește mai mult