Angajații vor putea beneficia de o scutire personală mai mare cu 10%, din 2025
Angajații din sectorul bugetar și privat vor beneficia de o scutire personală mai mare cu 10 la sută începând cu anul viitor, care va ajunge până la 29 de mii 700 de lei. Totodată, vor fi deduse cheltuielile pentru studiile copilului în mărimea unui salariu mediu pe economie, care în acest an constituie 13 mii 700 de lei, iar în 2025 ar putea crește. Noile măsuri se regăsesc în politica bugetar-fiscală pentru anul 2025, care a fost aprobată pe 8 iulie de Cabinetul de miniștri. Ministrul Finanțelor spune că modificările vor contribui la creșterea veniturilor bugetare și vor stimula investițiile.
Documentul prevede că, în primul an de activitate, toți agenții economici care au investiții în mijloace fixe, să poată deduce 50 la sută din acestea drept cheltuieli. Modificările mai prevăd simplificarea procesului de raportare fiscală pentru întreprinderile micro, care au cel mult cinci salariați. Autoritățile spun că, în așa mod, va fi redusă povara fiscală pentru mediul de afaceri.
„Ne dorim mult ca în politica pentru anul următor să introducem un element nou ce ține de stockul option plan, fiind un element inovativ ce va stimula angajații să rămână aici pe loc. Astfel încât un antreprenor care are în companie anumiți angajați poate să aibă un contract pe termen mediu căruia la un moment dat să îi dea anumite acțiuni din companie, acesta fiind un mecanism pe care noi îl dezvoltăm pentru a stimula mediul de business”, a declarat Petru Rotaru, ministrul Finanțelor.
În ceea ce privește politica vamală, se propune ca agenții economici să fie scutiți de taxe pentru importul materiei prime folosite la producere. De asemenea, amenzile pentru declarațiile vamale pentru mărfuri ce conțin date eronate vor fi reduse, de la 40 la sută la 2 procente. Asta se va întâmpla doar după ce mărfurile au fost supuse controlului și au primit acceptul vameșilor.
„Garanția pentru prelucrare activă se prelungește cu trei ani de zile. Sunt lucruri care vin în favoarea businessului. În calendar sunt stabilite și majorările de accize care se mențin conform calendarului. Este vorba de țigări, de alcool, toate care sunt stabilite în calendar și sunt anumite intervenții, dar în esență se menține acest trend de creștere, de aliniere a accizelor cu cele ale Uniunii Europene”, a mai declarat Petru Rotaru.
Proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025 urmează să fie aprobat și de Parlament.