Externe

Record după record: Iunie, a 13-a cea mai caldă lună consecutiv

Șirul de mai bine de un an cu recorduri de căldură pe Pământ a continuat și în iunie, potrivit serviciului european pentru climă Copernicus. Oamenii de știință au declarat că există speranța că, în curând, se va pune capăt părții record a acestei perioade de caniculă, dar nu și haosului climatic care a însoțit-o, notează AP.

AP
Sursa: AP

Temperatura globală în iunie a fost record pentru a 13-a lună consecutiv și a marcat a 12-a lună consecutiv în care temperatura aerului a fost cu 1,5 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială, a declarat Copernicus într-un anunț făcut luni dimineață.

„Este un avertisment dur că ne apropiem de această limită foarte importantă stabilită de Acordul de la Paris”, a declarat într-un interviu Nicolas Julien, climatolog senior la Copernicus. „Temperatura globală continuă să crească. Are un ritm rapid”.

Această temperatură de 1,5 grade este importantă deoarece este limita de încălzire asupra căreia au convenit aproape toate țările lumii în cadrul acordului climatic de la Paris din 2015, deși Julien și alți meteorologi au declarat că pragul nu va fi depășit până când nu va exista o durată îndelungată a căldurii extinse - de până la 20 sau 30 de ani.

„Aceasta este mai mult decât o ciudățenie statistică și evidențiază o schimbare continuă în climatul nostru”, a declarat directorul Copernicus, Carlo Buontempo.

Potrivit Copernicus, media pe glob pentru luna iunie 2024 a fost de 16,66 grade Celsius, cu 0,67 grade peste media pe 30 de ani pentru luna respectivă. Aceasta a doborât recordul pentru cea mai caldă lună iunie, stabilit cu un an mai devreme, cu 0,14 grade, și este a treia cea mai caldă lună înregistrată în arhivele Copernicus, care datează din 1940, după iulie și august anul trecut.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult