24 de țări și UE au semnat un Pact privind Ucraina
24 de țări, precum și Uniunea Europeană au anunțat joi, 11 iulie, încheierea Pactului privind Ucraina. După cum se explică pe site-ul Comisiei Europene, scopul acestuia este de a coordona și de a accelera eforturile colective de a răspunde nevoilor globale de securitate ale Ucrainei, astfel cum se prevede în Declarația comună de sprijin pentru Ucraina adoptată la summitul NATO de la Vilnius din 2023, precum și în acordurile și aranjamentele de securitate pe care fiecare dintre semnatari le-a încheiat cu Ucraina, transmite DW.
„Prin acest tratat, ne declarăm intențiile și angajamentele continue de a ne asigura că Ucraina își poate apăra cu succes libertatea, independența, suveranitatea și integritatea teritorială în prezent și poate descuraja actele de agresiune în viitor”, subliniază semnatarii, care includ Germania, Franța, Spania și alte câteva state UE, precum și Japonia, Canada și Statele Unite.
Semnatarii declarației comune din 11 iulie arată că salută acordurile și aranjamentele de securitate cu Ucraina încheiate de 20 de țări și de Uniunea Europeană în cadrul declarației comune și salută încheierea unor astfel de acorduri în viitorul apropiat de către semnatarii declarației pe care nu au făcut-o încă.
De asemenea, semnatarii „reafirmă că securitatea Ucrainei face parte integrantă din securitatea regiunii euro-atlantice și nu numai” și că „intenționează să sprijine Ucraina până când aceasta va învinge agresiunea rusă”.
Condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei
În plus, participanții subliniază „angajamentul neclintit față de o Ucraină liberă, independentă, democratică și suverană, capabilă să se apere și să descurajeze agresiunile viitoare” și reafirmă „dreptul suveran al Ucrainei de a-și alege propriile acorduri de securitate și sisteme politice, sociale, economice și culturale”.
„Invazia ilegală și neprovocată a Ucrainei de către Rusia reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale, o încălcare flagrantă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU), și este incompatibilă cu interesele noastre de securitate”, se arată în continuare în document.
Semnatarii recunosc „angajamentul Ucrainei față de reformele care consolidează democrația, statul de drept, respectarea drepturilor omului și libertatea presei și care sunt necesare pentru promovarea aspirațiilor sale euro-atlantice” și subliniază valorile și interesele comune cu Ucraina, inclusiv respectarea principiilor Cartei ONU, precum suveranitatea și integritatea teritorială.
Angajamentele țărilor parte la Pactul privind Ucraina
Printre altele, țările parte la Pactul privind Ucraina s-au angajat să „sprijine nevoile urgente de apărare și securitate ale Ucrainei, inclusiv prin furnizarea continuă de asistență și formare în domeniul securității, echipamente militare moderne, industria de apărare și sprijinul economic necesar”.
Un alt angajament consacrat în tratat este „în cazul unui viitor atac armat al Rusiei asupra Ucrainei după încheierea ostilităților actuale, convocarea rapidă și colectivă a unei reuniuni la cel mai înalt nivel pentru a stabili pașii următori corespunzători în vederea sprijinirii Ucrainei în exercitarea dreptului său la autoapărare, astfel cum este consacrat la articolul 51 din Carta ONU, inclusiv furnizarea de asistență de securitate promptă și susținută și impunerea de costuri economice și de altă natură Rusiei”.