Politic

Instituțiile statului, convocate la Guvern, după asasinatul din capitală. Recean: 38 de străini dați în urmărire internațională se află în R. Moldova

38 de cetățeni străini, dați în urmărire internațională pentru fraude, evaziune fiscală sau infracțiuni cu violență, se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean, după o ședință la Guvern cu instituțiile statului, convocate în urma cazului din sectorul Râșcani, când un cetățean turc a fost asasinat în plină zi. Șeful Guvernului susține că aceștia ar profita de vulnerabilitățile și breșele legislative, pentru a rămâne în libertate pe teritoriul țării noastre.

„Am constatat că anumiți cetățeni străini, solicitanți de azil, care se află în urmărire internațională, utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova. Solicitarea de azil de către un cetățean străin nu permite reținerea acestuia sau interdicția de a intra în țară, iar tergiversarea dosarelor ani la rând permite aflarea în libertate a acestor persoane. Azi în Republica Moldova avem 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență, care profită de situația descrisă mai sus”, declară premierul Dorin Recean.

Șeful Executivului anunță în context că cadrul normativ privind azilul în Republica Moldova va fi modificat „de urgență”. În sarcina Ministerului de Interne revine verificarea situației solicitanților de azil, inclusiv a celor cărora le-au fost respinse cererile de azil și se află în procedură judecătorească.

„Instituțiile statului se vor asigura că cetățenii străini care intră pe teritoriul Republicii Moldova nu sunt un pericol social, iar cetățenii noștri sunt în siguranță”, a conchis premierul țării.

Amintim că un cetățean turc în vârstă de 41 de ani a fost împușcat, în amiaza zilei de 10 iulie, în timp ce stătea la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. Suspectul a efectuat în direcția victimei șapte împușcături, patru în spate și trei în cap. Acesta a tras în timp ce se deplasa pe o trotinetă electrică. Bărbatul purta pe față o cagulă de culoare neagră și o cască de protecție. Poliția nu exclude că persoana care a împușcat este un killer cu pregătire specială și îndeamnă oamenii să manifeste prudență dacă îl întâlnesc, pentru că acesta este înarmat.

Pe 10 iulie, Procuratura Generală a anunțat că cetățeanul turc ucis a fost acuzat de contrabandă cu droguri și deținerea ilegală de arme și muniții. Pentru aceste fapte, el a fost condamnat în Marea Britanie la 21 de ani și cinci luni de închisoare. În perioada 2022-2023, autoritățile Republicii Moldova au primit de la cele din Marea Britanie patru cereri de extrădare în privința acestuia.

Juristul Asociației „Promo-LEX”, Vadim Vieru, a declarat pentru Radio Moldova că cetățeanul turc ucis nu a fost extrădat autorităților din Marea Britanie deoarece depusese cerere de azil în țara noastră. Potrivit lui, cererea de azil a fost inițial refuzată printr-un act administrativ, dar acest refuz a fost contestat în instanță. Ca rezultat, extrădarea nu a fost posibilă cât timp nu exista o soluție definitivă asupra acestui act administrativ emis de Biroul Migrație și Azil.

De menționat că Parlamentul va organiza luni, 15 iulie, audieri cu reprezentanți ai instituțiilor statului, inclusiv SIS și Procuratură, după acest caz.

CITEȘTE ȘI: Ministrul de Interne denunță „vulnerabilități” în legislația privind azilul și propune modificări, după omorul unui cetățean turc la Chișinău

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult