Politic

INTERVIU // Andrei Rusu: Votul la referendum va demonstra Rusiei că mergem pe calea dezvoltării civilizației europene

Statul nu dispune de mecanisme directe pentru a opri campaniile de manipulare plătite de oligarhii fugari, Ilan Șor și Veaceslav Platon, și sunt necesare eforturi consolidate pentru a opune rezistență propagandei ruse. Expertul în monitorizare mass-media de la WatchDog, Andrei Rusu, a declarat pentru Moldova 1 că la referendum vom demonstra Federației Ruse că suntem gata să mergem pe calea dezvoltării unei civilizații europene și să ne rupem de trecutul comunist și influența Rusiei în politica internă a Republicii Moldova.

Oligarhii fugari, Ilan Șor și Veaceslav Platon au cheltuit, în luna iunie, peste 55 de mii de euro pentru promovarea dezinformării pe Facebook, atestă un nou studiu realizat de comunitatea Watchdog. Scopul acestor campanii sponsorizate rămâne același - discreditarea integrării europene și spălarea imaginii Rusiei. Reclamele sponsorizate pe Facebook și Google sunt printre principalele instrumente de dezinformare ale Kremlinului în războiul hibrid împotriva Republicii Moldova. Acestea sunt folosite intens pentru a manipula opinia publică, pentru a induce panică în societate și a compromite parcursul european al țării. Autorii studiului notează că e nevoie de eforturi consolidate pentru a opune rezistență războiului hibrid al Federației Ruse, pentru că, în prezent, autoritățile moldovenești nu dispun de mecanisme directe pentru a opri aceste campanii de manipulare.

Moldova 1: Care este ghidul Rusiei? De ce mizează pe aceste grupări de oligarhi?

Andrei Rusu: În primul rând, cei doi oligarhi și-au demonstrat în ultima perioadă o atenție sporită din partea Federației Ruse de a destabiliza Republica Moldova. Or noi vedem cum Șor la alegerile precedente din toamna trecută sau la alegerile pentru funcția de bașcan și-a demonstrat loialitatea față de Moscova prin cumpărarea alegătorilor, promovarea diferitor falsuri în societate, astfel încercând să câștige și loialitatea Moscovei, și o loialitate între alegătorii pro-ruși din Republica Moldova.

Moldova 1: De ce blocarea unor pagini ale politicienilor din rețeaua Șor nu a dat rezultate vizibile?

Andrei Rusu: Pentru că nu de pe acele pagini se promovau deschis falsurile pe care le vedeam de pe paginile anonime ale acestor grupări. Spre exemplu, pagina „Simple Overkill”, care era una dintre principalele pagini ce promova narativele false că Moldova ar fi implicată în război. Ea prelua videoclipurile de pe paginile grupării criminale „Șor” și ulterior le promova pe rețeaua Facebook. Da, cum pagina lui Ilan Șor, pagina Marinei Tauber sau Evgheniei Guțul avea o comunitate destul de mare pe Facebook, însă nu destul de mare pentru a influența opinia publică. Și de asta ei recurg la astfel de mesaje pentru a semăna panică în societatea noastră.

Moldova 1: Există la noi terenul fertil pentru ca narațiunile rusești să prindă la public? De exemplu, că Republica Moldova ar fi condusă de străini sau că nu ar negocia pe picior de egalitate cu Uniunea Europeană, mai ales că unele teme de propagandă nu sunt de azi, de ieri?

Andrei Rusu: Da, există acest teren fertil și noi vedem cum de ani de zile se repetă acest narativ. Dacă e să privim narativul legat de faptul că Moldova este condusă de străini, el a apărut, practic, după ce actuala guvernare a câștigat alegerile parlamentare anticipate din 2021. Și noi vedem că de fiecare dată ei încearcă să repete: uitați-vă, actuala conducere are cetățenie românească, înseamnă că ea reprezintă interesele României, și nu ale poporului. Pe când, dacă e să luăm în calcul, majoritatea moldovenilor au cetățenia românească și asta nu încalcă legislația Republicii Moldova. Adică fiecare cetățean este liber să candideze, poate să aibă și cetățenia Federației Ruse, este liber să candideze dacă nu dăunează intereselor Republicii Moldova.

Moldova 1: Să ne amintim de acea scrisoare semnată de prim-ministrul Dorin Recean și de omologii săi din Uniunea Europeană adresată firmelor BigTec să actualizeze algoritmii. Sunt sau nu interesate firmele BigTec să descurajeze, adică META ar fi de acord să descurajeze propaganda?

Andrei Rusu: Cred că ele ar fie interesate să lupte contra propagandei ruse, deoarece Rusia este un stat, în primul rând, care atentează la securitatea Statelor Unite, deoarece META este o companie situată în Statele Unite ale Americii. Și în primul rând, dacă Federația Rusă dăunează statului în care tu îți desfășori activitatea, asta merge împotriva propriilor tale cerințe din comunitatea ta. De asta cred că META este de acord să lupte împotriva propagandei ruse. Însă ea trebuie ajutată și destul de des să i se aducă informații că, uite, merge o campanie amplă de dezinformare într-un stat X din partea unui stat agresor ca Federația Rusă. De asta și trebuie cât mai des de continuat dialogul cu aceste companii. Nu doar să semnezi o scrisoare o dată la nu știu câte luni și să spui: gata, noi ne-am făcut treaba! Asta nu ajută.

Moldova 1: Rusia s-a implicat în alegerile europene. A încercat să creeze o emoție, a alimentat simpatiile pentru extreme, fie pentru dreapta, fie pentru stânga. În contextul referendumului proeuropean, ce vrea Rusia să obțină și cum?

Andrei Rusu: Rusia, în primul rând, vrea să deturneze parcursul european al Republicii Moldova. Scopul principal noi îl vedem. Ea difuzează trei mesaje speciale: pentru categoria proeuropenilor, centriștilor și pro-rușilor. Pro-rușii, în frunte cu Ilan Șor, promovează mesajul că „noi ne ducem să votăm împotrivă”. Astfel, ei încearcă să-și consolideze tabăra lor. Avem tabăra condusă de Igor Dodon, Ion Chicu și alte grupări mai mici care încearcă să promoveze mesajul că „noi boicotăm referendumul”. Acest mesaj este adresat în primul rând oamenilor din centrul electoral, pentru a-i face să nu se ducă la acest referendum. Deoarece ei înțeleg că centriștii reprezintă o pondere importantă, iar votul masiv la referendum ar demonstra că Moldova nu vrea să fie aliată cu Rusia și vrea să-și continue parcursul european. Și avem al treilea tip de mesaj că „referendumul nu este la momentul potrivit”, promovat de unii politicieni cred că din greșeală. Dar acest mesaj este îndreptat spre tabăra proeuropenilor pentru a-i face să creadă că acest referendum va eșua și nu trebuie de dus la referendum.

Din contra, noi trebuie să ne ducem acum la acest referendum pentru că este momentul oportun de a demonstra Uniunii Europene, care a deschis recent negocierile cu noi, și de a demonstra Federației Ruse că noi suntem gata să mergem pe calea dezvoltării unei civilizații europene în țara noastră. Și încercăm să ne rupem de trecutul comunist, sovietic, și de influența Rusiei în politica internă a Republicii Moldova.

Citește mai mult