Social

Dan Perciun încurajează absolvenții de gimnazii să-și continue studiile în cadrul învățământului dual

Sesiunea de admitere pentru anul de studii 2024-2025 în școlile profesionale va începe pe 15 iulie. Admiterea candidaților se va efectua în bază de concurs, prin intermediul modulului e-Admitere din cadrul Sistemului Informațional de Management în Educației în învățământul profesional tehnic.

„În concurs vor fi expuse 2.000 de locuri în învățământul dual. Ne-am străduit alături de camera de Comet și Industrie și am ne-a reușit să găsim peste 170 de companii care și-au arătat disponibilitatea de a încadra aceștia elevi. Și acum foarte, foarte, foarte mult mizăm că elevii vor opta pentru această formă de învățământ. Așa că îndemnăm părinței, îndemnăm elevii să se intereseze despre ofertele colegilor și a școlilor profesionale și în egală măsură se întrebe și despre programele la dual pe care le pot oferi aceste instituții de învățământ. Pentru că este foarte avantajos: elevul lucrează, elevul are un salariu egal cel puțin cu salariu minim pe economie, are, dacă învață la școală profesională, și bursă, beneficiază de cazare, are și posibilitatea, în același timp, de a face studii și a obține o diplomă. Luați, vă rog, în calcul această opțiune atunci când vă gândiți la ce urmează să se întâmple după clasa noua”, a declarat ministrul Dan Perciun în cadrul unui live pe Facebook.

În sesiunea curentă de admitere, 12 267 de elevi vor putea fi înmatriculați în centre de excelență, colegii și școli profesionale din Republica Moldova, cu finanțare de la bugetul de stat. Dintre aceștia, circa 2 000 vor putea opta pentru studii la locuri bugetare în cadrul învățământului dual, în acest an fiind oferite cu 363 de locuri mai mult decât anul trecut.

Admiterea candidaților la programele de formare profesională tehnică urmează să fie asigurată în cadrul a 81 de instituții de învățământ, inclusiv în 14 centre de excelență (inclusiv 2 instituții private), 35 colegii (inclusiv 6 instituții private) și în 32 școli profesionale. Din numărul total de locuri cu finanțare de la bugetul de stat, 6 805 locuri sunt prevăzute pentru școlile profesionale/centrele de excelență, 3 566 de locuri pentru colegii/centre de excelență și 1 896 de locuri pentru învățământul dual. De asemenea, sunt disponibile 7 690 de locuri cu achitarea taxei de studii.

Doritorii se pot înscrie te la concursul de admitere accesând eadmitere.sime.md în perioada:

15 iulie - 10 august la școlile profesionale;

15 iulie - 3 august la colegii și centre de excelență.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult