Social

Cele 6 milioane de victime ale Holocaustului au fost comemorate la Chișinău

Data de 27 ianuarie a devenit una dintre cele mai tragice, mai întunecate și mai îngrijorătoare zile. Este ziua de comemorare a celor 6 milioane de victime ale Holocaustului. Astăzi, la Chișinău a fost organizat un miting de comemorare unde au participat mai mulți oficiali. A fost ținut un minut de reculegere în memoria celor peste șase milioane de evrei care și-au pierdut viața. Anul acesta se împlinesc 78 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, Polonia.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

În amintirea evreilor, dar și a reprezentanților altor etnii, masacrați și exterminați în cel de-Al Doilea Război Mondial, la Monumentul „Victimelor Fascismului” a fost organizat un miting.

„Comunitatea de romi ține minte 16 septembrie 1941, când ultimul tren Chișinău-Tighina, și cu bunicul meu și cu rudele lui au fost duși, au fost forțați, au fost luați, au fost împușcați, au fost înjosiți. Dar și acum acest război demonstrează același lucru față de romi”, spune președintele Coaliției „Vocea Romilor”, Marin Ala.

„Jumătate din victimele Holocaustului au fost femei. Evreii, romii, oamenii de altă naționalitate, persoanele cu nevoi speciale au devenit cifre în cronica acestui genocid”, menționează președintele comunității evreiești din Republica Moldova, Alexander Bilinkis.

La evenimentul de comemorare a participat conducerea de vârf a țării, politicieni și rudele victimelor, care au depus flori în memoria celor care și-au pierdut viața din cauza genocidului.

„Peste 300 de mii de evrei, romi, oameni care făceau parte din alte grupuri și-au pierdut viața în regiunea noastră, în timpul Holocaustului. Sunt sute de mii de tragedii umane. Multe dintre aceste tragedii rămân în continuare necunoscute. Urmele sângerânde ale istoriei continuă să apară la suprafață chiar și peste decenii”, a declarat șefa statului, Maia Sandu.

„Comemorăm milioane de oamenii nevinovați, evrei, romi, dar și alte naționalități care au căzut victime ale unui regim monstruos. Aceste destine trecute prin chin sunt parte a memoriei noastre colective”, a menționat la rândul său prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost instituită în anul 2005.

Citește mai mult