Scandalul amnistiei: opoziția critică PAS și cere alegeri anticipate

Modificările la Legea amnistiei și Codul penal din 2021-2022, care au permis eliberarea unor condamnați la detenție pe viață, au stârnit un val de reacții în spațiul public. În timp ce partidul de guvernare recunoaște acum „efectele negative” generate de amendamentele adoptate, opoziția parlamentară și extraparlamentară acuză PAS de „iresponsabilitate” și „lipsă de transparență”. Excluderea deputatei Olesea Stamate din rândurile partidului de guvernare este văzută de critici drept „o încercare de a evita asumarea răspunderii colective”, prin urmare opoziția cere demisia întregii fracțiuni. Contactată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a declarat că PAS a intervenit imediat cu acțiuni pentru a elimina riscul și greșelile comise anterior, însă „unii politicieni corupți și trădători care au fost la guvernare în trecut vor să profite politic de această situație”.
Deputatul PAS Igor Chiriac a declarat, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova, că eliberarea mai multor condamnați la detenție pe viață pentru infracțiuni deosebit de grave și excepționale este o consecință a modificărilor aduse legii, dar și a modului în care aceasta a fost interpretată și aplicată de instituțiile responsabile.
„Problema este, cred eu, inclusiv în felul în care s-a interpretat Legea amnistiei, legea penală, pentru că aceste persoane deținute se adresau în instanța de judecată la judecător și solicitau să le fie aplicată Legea amnistiei, după care s-au adresat în instanța de judecată, spuneau că legea penală îmi permite ca să îmi fie redusă cu o treime, o pătrime, o cincime din pedeapsă din acei 30 de ani care mi-a fost schimbată anterior”.
Contradicții în opoziție: BCS neagă sprijinul pentru Legea amnistiei, deși 20 de deputați au votat „pentru”
Deși, potrivit stenogramei ședinței în plen din decembrie 2021, 20 de deputați din cel mai mare bloc de opoziție, cel al comuniștilor și socialiștilor (BCS), au votat pentru proiectul de lege privind amnistia în prima variantă, lectura a doua, deputatul socialist Adrian Albu afirmă că fracțiunea pe care o reprezintă nu a susținut modificările.
„Toți cei care au ridicat mâna la acest proiect de lege, toți sunt vinovați și toți trebuie să răspundă. De aceea, ar fi corect ca PAS-ul să-și depună demisia pentru gafele pe care le fac zi de zi. Problema este în faptul că se adaptează legile fără a se ține cont de urmările acestora. Orice lege, care are o importanță și un aspect social trebuie să se dezbată la scară largă”, a declarat Albu.

Opoziția extraparlamentară cere demisia întregii guvernări și alegeri anticipate
Modificările operate la legislație au fost pe larg comentate și criticate inclusiv de opoziția extraparlamentară. Mai mulți lideri de partide au acuzat PAS că ar încerca să paseze responsabilitatea pentru cele întâmplate, „sacrificând un singur deputat”. Aceștia au solicitat, în context, demisia întregii guvernări și alegeri anticipate.
Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru: „PAS încearcă să se spele pe mâini și să scape de cei care au curajul să gândească diferit. Olesea Stamate a fost doar un pion sacrificat. Nu este primul caz — dar este încă o dovadă a unei guvernări care nu-și asumă greșelile și dă vina pe oricine, doar să scape basma curată. Cea mai incompetentă guvernare din istoria Republicii Moldova a ajuns să spună că a fost „păcălită” de un singur deputat. Asta nu e doar penibil – e periculos pentru țară”.
Ion Ceban, liderul Mișcării Alternativa Națională: „Această situație demonstrează clar că în Parlament nu există competență, ci doar o mașinărie de vot care servește interese obscure, nu pe cele ale poporului. (..) Cerem ca toți deputații PAS să-și depună mandatele, iar conducătorii instituțiilor abilitate și competente să-și prezinte demisia publică. Au pus în pericol securitatea cetățenilor și a statului”.
Dinu Plîngău, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: „Au dat drumul din pușcării la cei mai odioși criminali din istoria Republicii Moldova și eu mă așteptam de la autorități să iasă cu măsuri, cu modificări de legi, cu declarații care ar liniști frica din societate. În schimb, ca de fiecare dată, au găsit un țap ispășitor. Deja-i ridicol. Prostia și incompetența lor devine tot mai puțin amuzantă și chiar periculoasă pentru întreaga societate”.
Dragoș Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc: „Excluderea deputatei Olesea Stamate din partid este o tentativă de a salva aparențele, dar nu este suficient. Când legi care afectează viața, integritatea și siguranța cetățenilor sunt votate fără să fie citite, nu mai vorbim de democrație – vorbim de iresponsabilitate crasă. Moldova nu mai are timp de amatori politici care se joacă cu destinele oamenilor”.
Precizăm că, până în 2021, Legea amnistiei nu permitea reducerea pedepsei pentru deținuții condamnați pe viață. Totuși, majoritatea parlamentară a operat modificări legislative în acel an, adoptând o serie de amendamente care au deschis calea eliberării acestora.
Inițial, legea a fost modificată pentru a permite comutarea detenției pe viață la o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Ulterior, în iulie 2022, PAS a votat un nou amendament care a eliminat obligația de a demonstra lipsa riscului de recidivă pentru aplicarea amnistiei în cazul condamnaților pe viață. În noiembrie 2022, un alt amendament a consolidat această modificare, introducând oficial posibilitatea comutării pedepsei pe viață cu 30 de ani de detenție.
În urma modificărilor operate, cel puțin doi interlopi condamnați la închisoare pentru comiterea mai multor infracțiuni deosebit și excepțional de grave, comise atât în Republica Moldova, cât și în afara țării, au fost eliberați condiționat din închisoare. Este vorba despre Alexandru Sinigur, alias „Sinii”, și Iurie Radulov, alias „Babior”, condamnați pentru o serie de omoruri. Primul a fost reținut de oamenii legii, fiind bănuit de crimă, în timp ce cel din urmă a reușit să părăsească țara. Autoritățile de la Chișinău au demarat o anchetă privind circumstanțele eliberării din detenție a celor doi.
Eliberarea celor doi a stârnit un val de reacții. PAS a exclus-o pe deputata Olesea Stamate, care este coautoarea acestor modificări, din rândurile partidului. Între timp, deputații au operat de urgență noi modificări legislative, astfel încât persoanele condamnate la detenție pe viață să nu poată beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată.