Externe

Interviu ÎN CONTEXT// Expert militar: NATO nu se va implica direct în procesul de reglementare a conflictului transnistrean

În condițiile în care Ucraina rezistă agresiunii Federației Ruse, procesul de reglementare din stânga Nistrului reprezintă o problemă internă a Republicii Moldova și aceasta poate conta pe sprijinul aliaților occidentali, dar nu și pe implicarea directă a NATO, susține comandorul român în rezervă, Sandu-Valentin Mateiu. Analistul politico-militar a mai declarat pentru Moldova 1 că majoritatea statelor europene, membre ale Alianței Nord-Atlantice, sprijină direct Ucraina, iar dacă rezistă ca stat independent și suveran, soluționarea conflictului din Transnistria va fi mai simplă.

Republica Moldova se află sub o presiune în creștere, prinsă între războiul din Ucraina și opoziția Rusiei față de aspirațiile noastre europene. Diplomații moldoveni și străini au explicat concluziile Summitului NATO de la Washington. Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, a declarat că Rusia nu atacă doar Ucraina, ci și ordinea de securitate internațională. Potrivit diplomatului polonez, Rusia va folosi toate resursele pentru a întrerupe parcursul european al Republicii Moldova. „Rusia rămâne cea mai serioasă și directă amenințare nu doar pentru Alianță, ci și pentru stabilitatea globală. Moscova trece dincolo de distrugerea Ucrainei, încercând să construiască o nouă ordine de securitate, dacă ordine este cuvântul potrivit aici. Noi, aliații, vedem că Republica Moldova este evident ținta războiului hibrid rusesc”, a mai declarat Tomasz Kobzdej. Șefii de stat și de guvern din Alianță au adoptat la Washington o rezoluție privind retragerea trupelor ruse din Republica Moldova și Georgia, și au stabilit un angajament financiar de cel puțin 40 de miliarde de euro pentru anul viitor.

Moldova 1: Ce rol va avea România în cadrul misiunii de coordonare NATO a asistenței și transferului de echipamente și muniții pentru Ucraina?

Sandu-Valentin Mateiu: Va avea același rol pe care l-a avut până acum. Aici avem două elemente: geografia și politicul, în sensul în care ajutorul Ucrainei trebuie să vină prin cele două mari hub-uri, Polonia și România. Și ambele țări, Polonia și România, au voința politică să ajute acest stat. De aceea, în cadrul acestei misiuni a NATO de ajutorare continuă a Ucrainei, România va avea rolul de până acum, doar că va fi amplificat de hub. Un hub logistic, deja la noi s-a folosit expresia pentru că s-a considerat că este în același timp o datorie față de Ucraina și față de aliații noștri, dar și o oportunitate.

Moldova 1: În ce constă acordul semnat de președinții Iohannis și Zelenski la Washington? Unii comentatori au intuit că ar fi posibil ca România să apere spațiul aerian al Ucrainei? Cât de adevărat este de fapt?

Sandu-Valentin Mateiu: Nu, intuiția este greșită. România nu va apăra spațiul aerian al Ucrainei. Acest acord se încadrează în seria celor 23, noi am fost al 23-lea stat după Polonia, care semnează aceste acorduri politice, nu juridice, care nu fac altceva decât să exprime voința politică a statelor. A plecat de la G7, dar acum majoritatea statelor europene, membre NATO, au semnat. Prin care ne angajăm politic să sprijinim și să ajutăm direct Ucraina în continuare, pentru că existența Ucrainei este vitală pentru NATO.

Este vorba de valori și interese. Securitatea Ucrainei este direct legată de securitatea europeană și de securitatea spațiului transatlantic.

Acordul prevede exact acest lucru, faptul că vom ajuta în continuare Ucraina, dar prevede faptul că vom dona un sistem Patriot. Dar nu prevede nicio clauză, așa cum cred că e foarte multă propagandă aici și că România s-a obligat să trimită trupe sau alte lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea. Revenind la apărarea spațiului aerian ucrainean, Polonia a avut la un moment dat o interpretare, dar și aceea a fost reținută pentru că în general NATO este foarte atentă la ceea ce fac aliații, în sensul în care NATO nu vrea război cu Rusia, așa cum Rusia nu vrea război cu NATO. Chiar dacă propaganda ne bombardează nuclear în fiecare seară. De aceea, nu, nu va exista așa ceva.

Moldova 1: NATO nu vrea război cu Rusia, dar are capacitatea să descurajeze Rusia să renunțe, de exemplu, la acțiunile hibride. Sau mai bine spus, cum poate NATO radia stabilitate în Republica Moldova?

Sandu-Valentin Mateiu: În fond, Summitul de la Washington a fost dedicat Ucrainei, în primul rând, pentru că, așa cum spuneam, existența Ucrainei este vitală pentru securitatea europeană și transatlantică. Dar, revenind la ce ați spus dumneavoastră, au fost prevederi esențiale privind apărarea și descurajarea în cadrul spațiului euro-atlantic, pentru că imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, Rusia a fost definită de către NATO ca fiind amenințarea principală. Și scopul principal al tuturor acțiunilor NATO este descurajarea Rusiei. Pentru că NATO prin definție este o alianță defensivă, politico-militară defensivă. Ne interesează să trăim în pace și să descurajăm orice potențial agresor, în cazul de față agresori fiind Rusia.

Dar prin politica sa și de ajutorare a Ucrainei, dar și de întărire a capacității sale de apărare a NATO, care duce la descurajare, NATO creează un spațiu stabil. Și amenințările hibride sunt o mare problemă, inclusiv în cadrul NATO. Chiar după summitul NATO am avut luări de poziție legate de acțiuni deja hibride, nu posibile, ale Rusiei pe teritoriul NATO, de la încercarea de asasinare a unui lider din domeniul industriei de apărare germană, până la alte acțiuni de sabotaj și așa mai departe.

Referitor la cât poate radia, să spunem așa, din această stabilitate NATO, plecăm de la politica sa față de Republica Moldova, care este de o a ajuta prin a-și consolida capacitățile de apărare, inclusiv împotriva acțiunilor hibride.

Depinde foarte mult și de dumneavoastră. NATO va ajuta, dar trebuie să aibă pe cine ajuta, adică efortul său trebuie să fie absorbit de Republica Moldova și transformat în fapte pentru a vă apăra ceea ce aveți de apărat.

Moldova 1: Și anul trecut la Vilnius, și anul acesta la Washington, NATO a cerut retragerea Rusiei din Republica Moldova. Poate fi un semnal că există o viziune postrăzboi mult mai largă, care încadrează nu doar Ucraina, dar spațiul Mării Negre și mă refer la conflictele înghețate, unde Rusia este implicată. Avem acum o fereastră de oportunitate pentru a reduce controlul rusesc asupra Transnistriei?

Sandu-Valentin Mateiu: Cred că trebuie să fim foarte atenți cum abordăm această poziție a NATO. Este o poziție de principiu în sensul în care NATO nu este de acord cu staționarea ilegală a trupelor unui stat pe teritoriul dumneavoastră. Dar în același timp NATO nu se va implica direct în rezolvarea conflictului transnistrean. De aceea mai degrabă văd fereastra de oportunitate în faptul că NATO va sprijini continuu și până la capăt Ucraina. Iar câtă vreme Ucraina rezistă, automat, Transnistria trebuie să fie atentă la un alt curs de soluționare a acestui conflict. Pentru că vremea când își permitea provocări și știa că ajutorul rusesc vine prin Ucraina a trecut. Iar în condițiile în care avem stabilitatea adusă de o Ucraină care rezistă și de un NATO care aduce stabilitate, rezolvarea conflictului transnistrean va fi mai degrabă o problemă în care, firește, se vor implica state europene din zona euro-atlantică. Dar va fi un proces pașnic. Și chiar dacă la Tiraspol încercarea continuă și, sper, cu succes, a Chișinăului de a reinstitui controlul asupra unei regiuni separatiste este privit ca o presiune, în final, este mai mult sau mai puțin o problemă internă a Republicii Moldova, în care cu bună credință, aliații occidentali vor încerca să ajute. Dar NATO nu se va implica direct.

Moldova 1: Poate deveni într-adevăr o problemă internă a Republicii Moldova, dacă nu ar fi acolo armata rusă. Până la urmă e un grad de internaționalizare a acestui proces de reglementare la Nistru.

Sandu-Valentin Mateiu: Da, așa este și știm toți că exact statul care a insistat cel mai mult pe faptul că Republica Moldova este un stat neutru, în fond, în încercarea Rusiei de a împiedica orice fel de legătură între NATO și Republica Moldova. NATO care nu face altceva decât să ajute capacitatea de apărare a acestui stat. Exact statul care insistă pe neutralitate, staționează ilegal din 1990, de la prăbușirea URSS-ului, acele elemente ale armatei a 14-ea, care au devenit GOTR. Și, da, sunt un impediment, dar cred că, în condițiile în care Ucraina rezistă ca stat independent și suveran, soluționarea problemei transnistrene va fi mult mai ușoară.

Citește mai mult