Proteste violente în Bangladesh, soldate cu zeci de morți
Stare de asediu în Bangladesh. În jur de o sută de persoane au murit în urma protestelor violente din această săptămână în Dhaka. Oamenii sunt nemulțumiți din cauza unui sistem de cote pentru locurile de muncă în administrația publică. Manifestanții au incendiat sediul televiziunii naționale și au eliberat ilegal sute de deținuți dintr-o închisoare. Timp de cinci zile, polițiștii au lansat gaze lacrimogene și au aruncat grenade pentru a dispersa protestatarii.
Soldații din Bangladesh au patrulat sâmbătă pe străzile pustii ale capitalei Dhaka și au instituit blocaje rutiere, în timp ce în țară sunt în vigoare restricții de circulație menite să atenueze protestele violente care au început joi. Manifestanții cer autorităților să renunțe la sistemul cotelor a locurilor de muncă despre care consideră că sunt în favoarea celor care susțin actuala guvernare.
„De ce ne atacă cu arme, cu gaze lacrimogen? Bucăți de cărămidă aruncă spre studenți. Poliția instigă activiștii din Liga Chhatra să continue acțiunile, lansând atacuri asupra studenților. De ce poliția atacă studenții? Ar trebui să ne calmeze, să fie prieteni. De ce este poliția împotriva noastră? Vrem dreptate”.
„Ne întorceam după înmormântare, plecam din campus. Au scos grenade sonore, au aruncat explozibili și ne-au atacat cu gaze lacrimogene. Care este motivul? Dacă administrația nu dorește să coopereze, cum va rămâne cu protestele pașnice?”.
„Ei vor putea lua decizii după ce ne vor ucide. Suntem gata să fim omorâți. Dacă vor să scape de noi, o pot face. Dar noi am fost întotdeauna pregătiți pentru discuții și am propus întotdeauna asta. Acum vor putea lua orice decizie după ce ne vor ucide”.
Manifestațiile au fost alimentate de rata șomajului ridicată în rândul tinerilor, care reprezintă aproape o cincime din cei în jur de 170 de milioane de locuitori ai Bangladeshului. Aceste proteste au determinat-o pe prim-ministra Sheikh Hasina să-și anuleze vizitele în străinătate.