Regional

Canicula și seceta golesc iazurile din Republica Moldova. Imagini dezolante, de la Edineț

Vremea caniculară și seceta din această vară a dus la dispariția mai multor lacuri și bazine acvatice din țară. Temperaturile de foc au făcut ravagii în orașul Edineț, unde au fost afectate toate cele opt iazuri, iar unele s-au transformat în crăpături uscate pe pământul ars. Autoritățile locale susțin că orașul a fost la un pas de a rămâne chiar fără apă potabilă. Și asta din motiv că seceta cruntă a creat dificultăți majore în pomparea apei. Primarul municipiului spune că apa era plină de nămol, iar situația îl determina să sisteze sistemul de aprovizionare. Cum arată iazurile pârjolite de caniculă, urmăriți în reportajul realizat de colega noastră Doina Ivanov.

Acest iaz, care se află în orașul Edineț, era plin cu apă și pește până la valul de caniculă care a lovit Republica Moldova. Bazinul acvatic se întinde pe o suprafață de 2 hectare și jumătate și avea o adâncime de aproximativ 3 metri. Acum, însă, a secat complet, iar din cauza arșiței pământul de la fundul iazului chiar a crăpat.

În orașul Edineț sunt opt bazine acvatice, dintre care trei se află în parcul „Vasile Alecsandri” din localitate. Nici aici situația nu este mai bună, lacul din grădina publică fiind afectat de secetă. Locuitorii sunt îngrijorați de impactul secetei și a caniculei. Oamenii spune că lipsa apei afectează nu doar gospodăriile, dar și fauna locală.

„De la căldurile mari, de la canicula aceasta, ploi sunt puține, poate de atâta e și cauza. Nu am avut așa călduri. Am observat aici în parc că a mai scăzut. Multișor a scăzut. Nu am avut încă așa scădere de apă”.

„Fenomenul am observat. A secat, dar cred că de la toate căldurile acestea. Iazurile din parc, chiar el a scăzut, așa vreo 50 de cm”.

„Într-adevăr, au secat râurile la noi în Edineț și apa în fântâni și e foarte rău. Animalele din păcate e o problemă și nu numai la animale, adică dacă nu va fi apă, și noi vom fi în rândul lor. Ideea nu am. Nu știu ce de făcut. Cred că trebuie de găsit o soluție”.

„Se observă că dispar peștii și păsările. Ceva se întâmplă straniu în natură. Este evident. Mi-a atras atenția. Mi s-a părut ceva neobișnuit”.

Primarul localității, Constantin Cojocari, susține că seceta și canicula sunt principalele cauze ale scăderii nivelului apei în iazuri și lacuri, iar un alt motiv ar fi că agricultorii din localitate folosesc apa din bazinele acvatice pentru a iriga culturile.

„Noi avem trei lacuri în parc. Ele seacă de la elementul natural propriu-zis, pentru că practic apele subterane care curg sau cele de izvoare care curg seacă izvoarele și ele nu prea au de unde să-și acumuleze debitul necesar. În grădina publică de la Edineț au scăzut mai mult de un metru. Încă nu sunt seci cu totul, dar mai mult de un metru s-a dus în jos apa”.

Constantin Cojocari susține că ploile din ultimele zile au venit ca o mană cerească nu doar pentru agricultori, ci și pentru întreaga localitate, întrucât, dacă nu erau precipitațiile, acesta se vedea obligat să sisteze sistemul de aprovizionare cu apă.

„Dacă nu mai ploua o săptămână, practic situația era catastrofală, pentru că deja și rețeaua de aprovizionare cu apă al orașului Cupcini și Edineț era practic la limita existenței, întrucât noi aducem apa de la Prut dintr-un bazin de acumulare Heredeu cu un bazin de aproape cinci milioane de metri cubi de apă și acolo nivelul era deja foarte scăzut. Noi l-am pus în situația că deja pompam apă cu foarte mult mâl. Practic nu ținea sistemul de aprovizionare cu apă și joi eram gata să oprim sistemul de aprovizionare”.

Citește mai mult