Scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru, comemorat la Chișinău la 90 de ani de la naștere
Distins scriitor, om de cultură, apărător al valorilor naționale, în acest fel a rămas în memorie maestrul Mihail Gheorghe Cibotaru. Muzeul Național al Literaturii Române a găzduit o expoziție dedicată aniversării de 90 de ani de la nașterea prozatorului. Amintirile celor care l-au cunoscut au readus în actualitate o personalitate luminoasă, care și-a trăit ultimii ani de viață în întuneric, a orbit complet, dar a continuat să scrie, să pledeze pentru valorile cărora le-a fost devotat de-a lungul anilor.
Reperele creației lui Mihail Gheorghe Cibotaru au fost lumea satului, deportările, problemele ecologice sau ale spiritului și curajul tinerilor din 7 aprilie 2009. Opera este de fapt un document pentru literatura română, susțin specialiștii.
„A scris despre istoria recentă a Republicii Moldova, lucruri pe care nu am avut cum să le cunoaștem, pentru că sunt din culisele guvernării, bunăoară, din culisele comunicării cu scriitorii, portrete ale unor scriitori pe care-i vedem mai altfel decât am crezut că sunt”, a declarat directoarea Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Maria Șleahtițchi.
Larisa Turea și Nicolae Rusu și-au amintit de activitatea lor la Revista Moldova, al cărei redactor-șef a fost Mihail Gheorghe Cibotaru timp de două decenii.
„Revista Moldova era atunci ca un club de elită. Revista avea atunci un tiraj fabulos de 100 de mii de exemplare. Mihail Gheorghe Cibotaru era cel care gestiona politica editorială, avea mare încredere în cei care debutau”, a spus Larisa Turea, scriitoare.
„Pentru mine Revista Moldova condusă de Mihail Gheorghe Cibotaru a fost o școală de elită a publicisticii românești din Basarabia”, astfel a comentat scriitorul Nicolae Rusu.
Ion Hadârcă este de părere că Mihail Gheorghe Cibotaru a fost un ministru al culturii curajos.
„Ei băgau în Constituție Articolul 13 cu limba moldoveneasă, ministrul Mihail Gheorghe Cibotaru a ieșit să spună răspicat că limba noastră e limba română, a fost, de fapt, un act de mare curaj”, a precizat vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Hadârcă.
Mărturie a unei dureroase experiențe de viață trăite în ultimii ani sunt manuscrisele lui Mihail Gheorghe Cibotaru. Și-a pierdut complet vederea în 2010, iar tragedia cea mai mare era că nu mai putea scrie.
„Dar vroia să scrie, fiindcă asta era viața lui, și asta l-a salvat. Am dat ideea să-i facă o mapă de plastic, să-i taie așa niște rânduri și să-i pună înăuntru hârtia. Încetișor a început, a văzut că merge și parcă s-a născut a doua oară. Deci, am făcut un lucru de familie care, până la urmă s-a materializat în două volume”, a menționat fiul Dorin Cibotaru.
Activitatea scriitorului și omului de cultură a fost apreciată cu numeroase distincții, cea mai importantă fiind Ordinul Republicii.
Mihail Gheorghe Cibotaru s-a stins din viață pe 20 ianuarie 2021.