Cultură

Opere ale pictorului român Ion Theodorescu-Sion, expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Identitatea românească în toată splendoarea ei o descoperim în lucrările pictorului renumit din perioada interbelică - Ion Teodorescu-Sion. Lucrările lui pot fi văzute la expoziția inaugurată, în premieră, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, expoziție realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova de la București.

Chipurile țăranilor și țărăncuțelor, motivele tradiționale, peisajele sau naturile statice cu flori reprezintă lumea dragă lui Ion Teodorescu-Sion. O lume desprinsă parcă din basme pe care a transpus-o în lucrări de mare rafinament. Până a atinge această culme a măiestriei, pictorul a parcurs o cale de căutări și experimente. PICTORUL-AUTOPORTRET!!! 806,de la 12 SEC

La 22 de ani a plecat, după Școala de Arte Frumoase din București, la Paris. Aflându-se acolo a cercetat tot spațiul picturii și tendințelor care erau la acea vreme și a optat atât pentru impresionism, cât și pentru expresionism și postimpresionism”, a spus directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbîrnea.

Măiestria artistului, tematica, tehnica modernă și stilul rafinat au atras privirile vizitatorilor. Au recunoscut că întâlnirea cu lucrările maestrului este o premieră.

Un pictor foarte interesant și simt influența lui Cezanne, cu toate că peisajele și naturile statice sunt clasice în compoziții, în culori, dar influența este”.

Îmi plac mult culorile, îmi plac foarte mult compozițiile. Este binevenit să vedem pictori români”.

Ion Teodorescu-Sion este considerat salvatorul Școlii de Arte Frumoase din Chișinău.

Atunci când se propunea lichidarea acestei școli, el fiind funcționar al Ministerul Culturii și Cultelor de la București, împrietenindu-se cu Alexandru Plămădeală a susținut această școală în permanență”, a adăugat directorul muzeului.

O legătura de suflet a pictorului cu Basarabia a fost și căsătoria cu o absolventă a Școlii de Arte Frumoase din Chișinău. Ion Teodorescu-Sion a decedat în 1939 și este înmormântat la Cimitirul Bellu din București. Lucrările lui au fost apreciate la Amsterdam, Paris sau New-York. La Muzeul Național de Artă din Chișinău pot fi văzute până pe 15 septembrie.

Citește mai mult