Regional

Centrul comunitar din Comrat - loc inedit pentru localnici, dar și pentru refugiații ucraineni

De mai bine de un an de la fondare, centrul comunitar din Comrat oferă refugiaților ucraineni, cât și localnicilor, diferite masterclassuri pentru copii și adulți, cursuri de limbi străine și seri recreative gratuit. În prezent, acesta este vizitat de un număr record de vizitatori.

UNHCR-Moldova
Sursa: UNHCR-Moldova

Ludmila Maievskaia, originară din Ucraina, este mamă a trei copii. S-a refugiat la Comrat din cauza războiului. Apelează des la serviciile centrului comunitar pentru a se integra în societate.

„Suntem refugiați din Ucraina. Din păcate, a trebuit să plecăm, dar ne bucurăm că am venit aici. Voluntarii organizează diverse activități artistice, jocuri cu mingea, jocuri interactive sau intelectuale. Copiilor le place foarte mult, așteaptă cu nerăbdare să venim din nou”, a spus ea.

Cei mici spun că vin la centru pentru a-și face noi prieteni și, desigur, pentru distracție.

„Am învățat să pictez un chipiu, să desenez graffiti”. „Privim filme și desene animate, ne distrăm. Am desenat, ne-am pictat propriile chipiuri. Ne distrăm foarte mult”, afirmă copiii.

În primul an de activitate, centrul comunitar din Comrat a găzduit peste două mii de vizitatori din rândul refugiaților ucraineni și a localnicilor.

„Un centru comunitar nu este doar un spațiu fizic, ci și un spațiu sigur în care oamenii se pot simți în siguranță. Am auzit că ucrainenii sunt acum parte din comunitate, vin la acest centru comunitar, își petrec timpul cu moldovenii, își împărtășesc istoria, petrec timpul cu copiii lor. Așa se integrează în societate”, a menționat Andrew Painter, reprezentant ONU pentru refugiați.

„Centrul comunitar s-a deschis acum un an și activează pentru a integra comunitatea de moldoveni cu cea ucraineană. Anterior, aici nu era nimic. Era un simplu parc. Sperăm să avem cât mai mulți vizitatori”, a declarat Valentina Caledji, coordonatoare la centrul comunitar.

Centrul a fost deschis cu ajutorul Asociației Obștești „Laolaltă”, cu sprijinul Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați. Astfel de centre comunitare au fost deschise în municipiile Bălți și Ungheni.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult