Părinții din Republica Moldova vor învăța cum să combată taxele ilegale în școli și grădinițe
În pofida unor încercări de a transparentiza donațiile pentru școli și grădinițe, Asociația „Părinți Solidari” susține că există în continuare colectări informale de bani, mai ales în capitală. Pentru a preveni acest fenomen, asociația își propune mai multe măsuri, printre care să informeze părinții privind strângerea de fonduri sau să le ofere consultanță celor care se confruntă cu diferite cazuri de estorcări de bani.
Evghenia Bordeianu, asistentă în cadrul Proiectului „Transparență și solidaritate” susține că asociația a primit sesizări privind colectări informale de bani, focarul ar fi în muncipiul Chișinău.
„E vorba mai mult de grădinițe, înmatricularea în clasa întâi. Alte mămici au venit și au spus că anul împrejur se cere. Se cere adaos la salariul profesorului, nu este o noutate, se cerea, având în vedere că au fost grupele cu program prelungit, se cerea inclusiv”, spune Evghenia Bordeianu.
„La noi la grădiniță, când m-am ciocnit cu problema dată, se cerea absolut pentru tot, începând de la săculețe pentru gunoi, hârtie pentru xerox și tot așa. La fel la școală are loc fenomentul dat, pentru cretă, pentru curățenie”, a adăugat Evghenia Bordeianu.
Opiniile părinților sunt împărțite. Unii aprobă colectarea de taxe informale, în timp ce alții spun că instituțiile trebuie să aibă un buget care să acopere toate necesitățile:
„Dacă în școală se colectează bani, atunci se colectează pentru copii, nu se colectează pentru a ajunge în buzunarul personal al cuiva”.
„Eu consider că până nu va fi posibilitate să fie finanțat totul din buget, asta-i o ieșire din situație. Toți dorim copiii noștri să aibă condiții mai bune”.
„Locuim în Islanda. Acolo nu avem probleme de acest gen, să dăm bani pentru uniforme, cărți, totul e gratis”.
„Cunoaștem cu toții că este prevăzut un anumit buget pentru grădinițe, pentru copiii din grădinițe, și consider că încasarea ilegală a acestor mijloace trebuie să fie înlăturată”.
„Trebuie să fie utilizate acele mijloace interne care sunt prevăzute în grădinițe pentru copii”, au spus părinții.
Potrivit noului regulament aprobat de Guvern, donațiile voluntare pentru școli și grădinițe trebuie achitate prin serviciul Mpay. Instituțiile de învățământ își vor deschide conturi la trezoreie. Obiectivul este transparentizarea acestor plăți și a cheltuielilor.
Responsabilii de la Ministerul Educației susțin că orice colectare de bani în numerar este ilegală și va fi raportată la Centrul Național Anticorupție. Unele estimări arată că plățile informale constituie în medie peste 5 600 de lei pe an, pentru fiecare elev.