Politic

LIVE TEXT // Ședință solemnă la Parlament, consacrată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova

Parlamentul s-a întrunit în ședință solemnă pentru a celebra 30 de ani de la adoptarea Constituției. La eveniment au participat, alături de actualii deputați, foști legislatori, președinți de țară și de Parlament, ai Curții Constituționale, membri ai Comisiei și grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției Republicii Moldova, care au fost implicați direct în elaborarea Legii Supreme a statului.

ACTUALIZARE: 12:05 Președintele Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș:

„Astăzi, într-un context geopolitic extrem de dificil, putem spune cu tărie că, da, R. Moldova este un stat independent și suveran, patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi, un stat care recunoaște și garantează dreptul tuturor la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice, religioase. Am avut numeroase contacte cu oficialități din R. Moldova, la București, Chișinău, dar și Strasbourg. Pot afirma cu toată tăria că Uniunea Europeană și statele sale membre sunt unite în sprijinul lor de neclintit pentru dumneavoastră. România și românii sunt ferm să vă sprijine în parcursul european, important și legitim, prin poziția și experiența noastră de 17 ani ca țară membră a UE, dar și ca țară membră NATO”.

Am toată convingerea că relațiile dintre statele și popoarele noastre se vor dezvolta și în continuare în mod reciproc, avantajos, conform prevederilor asumate prin Declarația de instituire a Parteneriatului Strategic între țările noastre, demers având ca obiectiv major integrarea europeană a R. Moldova.

ACTUALIZARE: 11:51 Deputații din fracțiunea BCS au părăsit sala de ședințe.

ACTUALIZARE: 11:50 Vicepreședintele Parlamentului, președintele Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrâncea.

„Inițial noi nu planificam prezența la această ședință, suntem prezenți aici doar din respect față de Legea Supremă, de Constituție. Suntem aici din respectul nostru față de cei care au contribuit la elaborarea și adoptarea Constituției, care este Biblia țării, temelia statului, este garantul suveranității poporului. R. Moldova, este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sunt garantate”.

„(...)Din păcate, nu avem multe motive de bucurie la 30 de ani de la Constituție. Este o sărbătoare, dar un ochi râde, altul plânge. Nicidecum nu putem spune că astăzi Constituția este respectată. Fracțiunea va face mai multe demersuri în acest sens. Nu este motiv de eveniment solemn. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor părăsește această ședință”.

ACTUALIZARE: 11:45 Președintele fracțiunii PAS, Doina Gherman:

„Constituția noastră garantează drepturi egale pentru toți cetățenii, dar este datoria noastră să ne asigurăm că aceste drepturi sunt respectate. Astăzi, când celebrăm 30 de ani de la adoptarea Constituției, să nu uităm că libertatea și democrația trebuie apărate în fiecare zi cu determinare, curaj și solidaritate. În spiritul Constituției Republicii Moldova să ne construim țara în care fiecare cetățean indiferent de gen sau origine, etnie sau limbă vorbită să aibă șanse, oportunități și drepturi egale. Dragi cetățeni, stimați colegi, haideți să construim împreună Moldova europeană”.

ACTUALIZARE: 11:35 Membrul Curții Constituționale, Nicolae Roșca:

„Constituția este cartea fundamentală a unei națiuni, o construcție de idei și principii care definesc traseul către o unitate bazată pe justiție și echitate. Ea nu este doar un simplu ansamblu de reguli și norme de conduită, ci reprezintă un pact solemn între cetățeni și autorități, o ancoră a ordinii și armoniei sociale. (...) Reuniunea de astăzi demonstrează sentimentul nostru profund de recunoștință și respect pentru Constituție ca lege fundamentală, care a ghidat parcursul nostru de stat independent și democratic. În ultimele trei decenii, Constituția noastră nu doar că a devenit fundamentul pe care se construiește un stat democratic, de orientare europeană, ci a fost și rămâne un simbol al identității constituționale, asigurând societății noastre stabilitatea necesară în fața provocărilor și schimbărilor continue.”

ACTUALIZARE: 11:30 Premierul Dorin Recean:

Republica Moldova este un stat independent și democratic, cu oameni liberi, drepturile cărora sunt respectate și protejate. Anume acestea sunt elementele fundmentale care sunt înscrise în Constituția noastră care acum 30 de ani a fost adoptată ca răspuns la aspirațiile cetățenilor de a trăi într-o țară suverană, într-o țară independentă. Astăzi percepem democrația ca mod de viață pentru că doar democrația poate genera bunăstare și libertate. Democrația înseamnă și responsabilitatea de a dezvolta și moderniza societatea noastră, iar acest efort este unul continuu pentru cei de astăzi și pentru generațiile care vor urma”. *

(...)În contextul aniversării trebuie să fim realiști și să recunoaștem că încă ducem o luptă intensă pentru supremația legii în Republica Moldova. Efortul comun al tuturor ramurilor puterii în stat vor asigura egalitatea în fața legii a fiecăruia. Cu toată rezistența care există și este încă în creștere am încredere că vom reuși. Aniversarea de astăzi coincide cu schimbările importante prin care trece societatea noastră acum, prin care construim cu fermitate calea noastră de integrare europeană. Să nu uităm și munca celor care acum 33 de ani au luptat pentru libertatea și democrația noastră. Alături de popor, ei au visat la o țară în care fiecare cetățean să se bucure de drepturi egale și de oportunități de dezvoltare, iar noi astăzi avem șansa de a onora moștenirea generației independenței, alegând o Moldovă dezvoltată și prosperă.”

ACTUALIZARE: 11:20 Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Sunt 30 de ani de la adoptarea Legii Supreme a țării, care reglementează viața noastră publică și existența fiecăruia în parte, care unește oamenii în jurul unui scop comun. Viața sigură a cetățenilor într-o țară prosperă, într-un stat suveran, unitar și indivizibil, un stat de drept în care justiția este una funcțională, iar drepturile fundamentale ale omului sunt mai presus de toate. În sală avem onoarea să avem prezenți acei deputați care au fost la acea ședință din 29 iulie 1994 (…) Mă bucur că la 29 de ani, pe 16 martie 2023, împreună cu colegii mei, am făcut dreptate limbii și limba română este limbă oficială a statului”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului.”

(…) Constituția pentru un stat nu e doar un act juridic, dar transpune în viața cetățenilor și a întregii societăți niște semnificații și valori, inclusiv de ordin identitar. Toți marcherii noștri identitari: limbă, istorie, tradiție, cultură și religie demonstrează că moldovenii sunt europeni și au vocație europeană. Statul R. Moldova păstrează aceleași aspirații, iar după 20 octombrie acest deziderat de integrare europeană va fi introdus în legea fundamentală a țării, cu votul cetățenilor.

Tot astăzi, se va desfășura Conferința practico-științifică „Constituția Republicii Moldova la 30 de ani și integrarea europeană”, care va fi moderată de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, și de omologul său din Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș.

De asemenea, în aceste zile, Parlamentul găzduiește o expoziție tematică dedicată acestei aniversări, care conține peste 150 de publicații selectate din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Bibliotecii și arhivei Legislativului, care valorifică Legea Supremă a statului.

Constituția a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare la 27 august în același an. Documentul cuprinde 143 de articole, precum și opt articole de dispoziții finale și tranzitorii, este baza juridică a întregii legislații și este documentul cu cea mai mare autoritate de reglementare în viața publică, politică și socială a țării.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult