Social

Alți 20 de pompieri moldoveni pleacă în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor

În această dimineață, alți 20 de pompieri, care formează echipa de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost detașați în Grecia. În perioada 30 iulie-15 august, echipa de pompieri va fi dislocată în regiunea Nea Makri, pentru a ajuta colegii eleni la lichidarea focarelor de vegetație uscată și incendiilor forestiere.

dse.md
Sursa: dse.md

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a subliniat importanța participării echipei pompierilor moldovenii în această misiune importantă pentru țara noastră în procesul aderării la Uniunea Europeană. Totodată, oficialul le-a urat salvatorii să ajungă cu bine la destinație, dar și succese în realizarea intervențiilor alături de colegii eleni.

Echipa țării noastre va fi implicată în patrularea zonei Nea Makri și va avea lecții teoretice și practice privind metodele de stingere a incendiilor de pădure după standardele și cerințele europene.

Amintim că, în perioada 16 iulie–15 august, pompieri din Republica Moldova participă la misiunea de pre-poziționare în cadrul Programului European de Pre-poziționare a Echipelor de Stingere a Incendiilor de Pădure în Republica Elenă, regiunea NEA Makri, organizat în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Primii 20 de pompieri și-au finalizat misiunea și se vor întoarce în țară pe 1 august, fiind înlocuiți de al doilea grup, care s-a pornit în drum spre Grecia, pentru efectuarea rotației de efectiv.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, prin executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a eventualelor focare în locațiile stabilite de forțele locale, eficientizarea activității de pregătire a echipelor, precum și îmbunătățirea interoperabilității între acestea.

Programul este finanțat de Uniunea Europeană, iar o parte de cheltuieli va fi suportată de Republica Moldova. Misiunea este gestionată de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar, având ca obiectiv principal îmbunătățirea capacității de răspuns și interoperabilitatea între echipamentele și echipele de intervenție din diferite țări europene.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult