Ziua Imnului Național al României, sărbătorită la Chișinău
România marchează astăzi Ziua Imnului Național! Pentru a doua oară și la Chișinău a fost sărbătorită Ziua Imnului Național al României! Evenimentul a avut loc în Grădină Muzeului Național de Istorie a Moldovei, unde au răsunat cântece patriotice și arii din opere, interpretate de trei renumiți tenori ieșeni, acompaniați de Orchestra Simfonică Națională a Companiei Teleradio-Moldova, Corul de copii Capriccio și Orchestra Model a Inspectoratului General de Carabinieri.
Intonarea Imnurilor Naționale al României și al Republicii Moldova de cei trei faimoși tenori ieșeni a fost onorată de publicul care s-a ridicat în picioare.
Ambele sunt imnurile noastre, ambele reprezintă foarte bine istoria, esența, sensibilitatea poporului român. Ambele vin cu un gând de Unire și cu un gând de Pace, a declarat Andrei Apreotesei.
Prima ediție a sărbătoririi Imnului Național al României la Chișinău a avut loc anul trecut.
Pe lângă intonarea imnurilor, avem un program artistic cu melodii armonizate pentru cei trei tenori. 0.28 0.40 Muzica leagă sufletele, acesta este rolul ei de a merge de la un suflet la altul și de a transmite binele, frumosul, înaltul din ființa umană, spune directorului Opere Române Andrei Fermeșanu.
Ziua Imnului Național este o zi a iubirii, a iubirii față de Patrie, a iubirii frățești între frații de pe cele două maluri ale Prutului, a spus tenorul Florin Guzgă.
Cei trei tenori români au fost acompaniați de Orchestra Simfonică Națională a Companiei Teleradio-Moldova sub bagheta tânărului dirijor Andrei Zapșa.
Chiar este un moment extraordinar, grație acestei idei minunate de celebrare a imnului României, mai ales, avându-i drept oaspeți pe cei trei tenori ieșeni în această axă de forță Iași-Chișinău, care, în viziunea mea, este și de o semantică deosebită, a menționat Andrei Zapșa.
Istoria impresionantă, zbuciumată a Imnului Național al României „Deșteaptă-te, române" a fost evocată de reputatul istoric Adrian Cioroianu.
E cel mai vechi dintre cântecele care au fost în istorie imnul nostru și, cu toate acestea, a trebuit să cadă regimul comunist pentru ca „Deșteaptă-te, române" să devină imn, a declarat Adrian Cioroianu.
Este de remarcat că în perioada anilor 1991-1994, „Deșteaptă-te, române" a fost imnul Republicii Moldova.
Sunt sigur că, în curând, în modul cel mai oficial vom avea de sărbătorit trei imnuri: imnul - „Deșteaptă-te, române", imnul - „Limba noastră" și, desigur, „Oda Bucuriei" - imnul Uniunii Europene, a spus Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Foarte important este că Republica Moldova are un curs european și trebuie să și-l urmărească, de asta suntem aici, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
Publicul a fost generos în aplauze.
- Dumneavoastră de ce țineți la acest imn? - Suntem români. Suntem toți români. Suntem același popor.
E foarte frumos și emoționant. O tradiție care sper să dureze.
*Interpretare fenomenală, atmosfera este super.
„Deșteaptă-te, române" a răsunat pentru prima dată pe 29 iulie 1848. A devenit imnul României în 1990, iar Ziua Națională a Imnului României este sărbătorită oficial din 1998.