Corespondență // «Train de vie»: când francezii găsesc alt motiv de cârcoteală împotriva lui „Macron cel cheltuitor”
În toată campania din Franța împotriva lui Emmanuel Macron și viteza pierderii lui de popularitate, mai lipsea un raport al Curții de Conturi care pune în evidență o gaură uriașă în bugetul statului.
Una din rubricile raportului Curții de Conturi a atras foarte mult atenția francezilor, în special a celor care îl detestă pe Macron: cheltuielile pentru un dineu în septembrie anul trecut, la palatul din Versailles, în onoarea lui Charles al II-lea care a trecut Canalul Mânecii pentru o „cină de stat” cu Macron.
De aproape un an se tot vorbește în Franța despre cât a costat cina în cinstea lui Charles al III-lea dată de Macron la Versailles.
Un raport al Curții de Conturi oferă în sfârșit detalii precise despre sumele suportate în timpul primirii de către Emmanuel Macron a monarhului britanic pe 20 septembrie 2023. Sigur, dacă, de exemplu, doar pe vin s-au cheltuit peste 42.000 de euro, cheltuielile totale sunt departe de zvonurile care circulau la acea vreme. Curtea de Conturi descoperă o gaură uriașă în bugetul statului, unele cheltuieli imprevizibile neputând fi imputate guvernului sau lui Macron, dar ceea ce alimentează polemica sunt detalii precum faptul că recepția respectivă a reprezentat 474.851 de euro de cheltuieli pentru palatul Elysée, administrația prezidențială franceză. Sumă care nu include „anumite cheltuieli suportate de unele ministere, cum ar fi asigurarea evenimentelor ”.
Printre cele mai mari cheltuieli se numără peste 160.000 de euro pentru servicii de catering, 100.000 de euro pentru personal (temporar și „ extra”) sau peste 90.000 de euro pentru închirierea de mobilier și echipamente. Dar și 42.000 de euro doar pentru „vinuri, alcool și alte băuturi”, de exemplu.
În septembrie 2023 au circulat zvonuri despre costul acestei cine de stat. Pe rețelele de socializare, o imagine virală a președintelui Macron tolănit pe un munte de aur a fost însoțită de această cifră: 6.270.000 de euro, presupusul preț al serii. Toate însoțite de expresia „abundența s-a terminat”, o referire ironică la sintagma rostită de șeful statului la deschiderea unui Consiliu de Miniștri, în august 2022. O asemenea postare acumulase peste 11 milioane de vizualizări pe X (fostul Twitter).
Chestionate de presă despre acest zvon, autoritățile de la acea vreme au refuzat să comunice costul acelei fastuoase cine, unde 160 de invitați aleși manual s-au putut bucura, în Sala Oglinzilor, de un meniu pe bază de homar, carne de găină din Bresse și deserturi de lux. Palatul Elysée a indicat pur și simplu că „cifra de șase milioane care circulă este aberantă” și că adevăratul cost este „cu mult sub ceea ce este propagat”.
Până la urmă, masa organizată la Versailles a costat de fapt mai puțin decât o altă cină controversată: cea organizat pe 13 iulie 2008, în timpul președinției franceze anterioare a Uniunii Europene, pentru 43 de șefi de stat străini la Petit Palais din Paris, sub conducerea lui Nicolas Sarkozy, pentru un cost total de aproape 1,4 milioane de euro.
Dar dacă comparăm cu evenimente similare din alte părți în Europa, splendoarea franceză este evidentă. La începutul anului 2023, monarhul britanic a fost primit în Germania, cu câteva luni înainte de a veni în Franța. Banchetul de stat care a avut loc la Palatul Bellevue, reședința din Berlin a președintelui german, a costat atunci doar 43.000 de euro. Adică de zece ori mai puțin decât cina de la Versailles.
Sau, pentru a da un alt termen de comparație, exact prețul băuturilor facturate în seara aceea la Versailles în onoarea lui Charles.
Autor: Dan Alexe