Social

După 35 de ani, stenograma ședinței Sovietului Suprem din 31 august 1989, digitalizată și disponibilă publicului

Arhiva Națională va publica online stenograma ședinței Sovietului Suprem din 31 august 1989, când a fost adoptată limba de stat română. Peste o mie de pagini au fost scanate până acum.

Facebook: Agenția Națională a Arhivelor
Sursa: Facebook: Agenția Națională a Arhivelor

Cele trei dosare care reunesc stenogramele celei de-a 13-a sesiuni a Sovietului Suprem al RSSM au fost digitizate la unul dintre cele mai performante scanere.

„Acest proces este foarte migălos, necesită echipamente specifice de mare precizie, respectiv și un volum mare de informație poate fi captat. La un clic distanță, oamenii curioși vor putea avea acces la informații de valoare istorică unică”, a declarat Stela Ciobanu, expertă în digitalizare.

„Ceea ce s-a discutat la această sesiune istorică, a 13-a a Sovietului Suprem al RSSM, care a decis declararea limbii române ca limbă oficială, a fost un proces anevoios, a fost o confruntare, au fost proteste în stradă, miliția a aplicat de mai multe ori violența împotriva protestatarilor”, a spus Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor.

La sfârșitul lunii august, stenogramele cu luările de cuvânt, pledoariile argumentate pentru declararea limbii române, revenirea le veșmântul firesc al limbii noastre, dar și opiniile celor care se opuneau vehement adevărului vor fi puse online la dispoziția celor interesați.

„Vrem să fie cunoscute și de tineret, să înțeleagă din surse primare că trăim în era noutăților false, să-și creeze o impresie bine documentată. Noi, ca Arhivă vrem să contribuim la informarea corectă a societății”, a menționat directorul Agenției Naționale a Arhivelor.

Evenimentele din 1989 rămân de mare rezonanță sufletească, patriotică pentru Stela Ciobanu.

„Sunt din generația care a luptat pentru Independență, pentru valorile naționale, pentru limba română. Am pornit cu cenaclurile organizate la Valea Morilor, cu mitingurile și protestele și acum văd cât de important este acest spirit patriotic. Libertatea și pacea sunt lucruri fundamentale pentru un stat”, susține Stela Ciobanu.

În același spirit al adevărului, urmează să fie digitizate și alte documente.

„Este vorba despre evenimentele din 7-10 noiembrie 1989, care au o valoare națională și europeană. Prima dată în spațiul sovietic, o paradă militară din 7 noiembrie, a fost zădărnicită. Încercăm să sincronizăm evenimentele din 1989 în contextul schimbărilor din Europa de Est, dar și cele la nivel global”, afirmă Igor Cașu.

Amintim că, primul fond care a fost digitizat și plasat online de către angajații Agenției Naționale a Arhivelor este cel consacrat Sfatului Țării.

Citește mai mult