Regional

Recoltă mică de struguri din cauza secetei. Producătorii se grăbesc să vândă roada

Recoltarea strugurilor de masă este în toi. Producătorii locali spun că din cauza temperaturilor înalte, strugurii s-au copt mai devreme. Totuși, anul acesta recolta nu este așa de bogată precum și-ar dori din cauza secetei. Astfel, producătorii sunt nevoiți să strângă roada mai devreme și s-o vândă la piețele din capitală sau din raioane.

Sergiu Ciobanu este un tânăr antreprenor din satul Horodiște, raionul Călărași. Bărbatul deține un hectar de viță de vie unde cultivă struguri de tip Muscat. Mai are o livadă de pruni, perisici și pere. A îndrăgit munca în câmp de la o vârstă fragedă. Când avea de 14 ani, Sergiu își ajuta părinții la cules roada, ei fiind pomicultori. Acum, împreună cu soția și rudele, care îi ajută, bucură oamenii cu fructe proaspete.

Da, mă ocup de mic, părinții mei se ocupau și mie foarte mult mi-a plăcut și deja duc ștafeta mai departe. Am lucrat peste hotare, am investit aici în agricultură, în tehnică, utilaje”, susține producătorul.

Sergiu Ciobanu povestește că ales să crească strugurii Muscat, fiind un soi timpuriu. A reușit să strângă câteva sute de kilograme de struguri, care i-a vândut la piața locală și la cele din Chișinău. Chiar și așa, agricultorul întâmpină unele probleme.

Ea nu se coace toată odată, deoarece așa este clima, o frunzăresc, merg pe părți și o culeg, dar dacă stă mai mult timp, se face uitați-vă galbenă, mășcată. Sunt probleme cu muncitorii, dar așa în rest și cu piața de desfacere, dar așa facem față”, a spus Sergiu Ciobanu.

Nu are mulți muncitori, așa că fratele lui, Gheorghe, îl ajută mereu în perioada culesului. Chiar astăzi l-am surprins în timp ce strângea roada împreună cu alți prieteni.

Mai apelăm la prieteni, rude, ne informăm chiar de peste hotare cu diferite soluții ca să avem și noi roadă frumoasă, dar prețurile și chiar seceta la noi în Moldova, ba uneori plouă prea mult, ba deloc și din păcate asta e. Noi vrem să ne dezvoltăm aici în Moldova și ne străduim aici pe loc să avansăm, să stăm aici, să ridicăm piața la noi acasă”, a relatat Gheorghe Ciobanu, fratele producătorului.

Pe lângă struguri, Sergiu deține și 10 hectare de pruni. Bărbatul susține că urmează să recolteze 50 de tone de prune care vor fi exportate în Uniunea Europeană.

La export, eu vreau să mă întind cu încă o suprafață mai mare ca să pot da la export, fiindcă am cantitate mai puțină, nu pot să export”, a conchis producătorul de struguri.

În Republica Moldova anual se recoltează peste 130 de mii de tone de struguri de masă, dintre care 60 la sută sunt pentru export.

Citește mai mult