Un nou proiect agricol focusat pe reziliența climatică ar putea fi implementat în R. Moldova, din septembrie
Începând cu luna septembrie, în Republica Moldova ar putea fi implementat un nou proiect agricol – PROGRESS. Acesta își propune să fortifice capacitățile de producere sustenabilă, cu accent pe lanțurile valorice ale fructelor și culturilor nucifere. Cu o durată totală de patru ani, proiectul va sprijini fermierii din țară în realizarea investițiilor în soluții ecologice durabile de tratare a culturilor, orientate spre schimbările climatice actuale.
Proiectul PROGRESS, care se află la etapa de discuții, va oferi suport pentru investiții în tehnologii ecologice care să ajute la protejarea mediului, susține secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban.
„Deși proiectul este încă în faza de planificare, ne asigurăm că orice activitate finanțată va respecta principiile protejării mediului. Ne vom concentra pe culturi care reduc utilizarea pesticidelor, a fertilizanților și consumul de apă”.
Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Brânză, consideră că proiectul este binevenit. Totuși, el a atras atenția, într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”, că, deși statul a creat diverse instrumente pentru sprijinul fermierilor, aplicarea la aceste proiecte este adesea complicată.
„Statul a creat ceva instrumente, dar ele sunt imperfecte. După criteriile impuse, este practic imposibil să aplici la acest tip de proiecte. Eu o spun în cunoștință de cauză. Am încercat de mai multe ori să aplic la asemenea proiecte, dar am fost respins. La ultimele dezbateri de la promovarea camerelor agricole, experții din Austria au spus că noi trebuie să ne creăm structuri adaptate strict la condițiile Republicii Moldova. Să nu copiem doar din Austria sau Germania, pentru că avem altă legislație, alte culturi, tradiții diferite”.
Republica Moldova se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din ultimii ani, afectând grav agricultura și alimentarea cu apă a populației. Temperaturile extrem de ridicate în iunie-iulie au dus la diminuarea resurselor hidrologice, punând presiune pe infrastructura de irigații și aprovizionarea cu apă potabilă. Proiectul PROGRESS este finanțat de Ministerul Federal German pentru Mediu, Conservarea Naturii, Securitatea Nucleară și Protecția Consumatorului. Alte țări din Parteneriatul Estic care vor beneficia de acest proiect vor fi Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.
Autor: Iurie Barbaroș, stagiar