Înscrieri deschise pentru Marea Dictare Națională 2024: 1500 de participanți sunt așteptați
Înscrierile la cea de-a II-a ediție a Marii Dictări Naționale, care va avea loc în data de 31 august, când este marcată Ziua Limbii Române au fost lansate. În acest an, sunt așteptate 1500 de persoane, de trei ori mai multe în comparație cu ediția precedentă, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Astfel, 750 de bănci vor fi amplasate în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a permite tuturor doritorilor să participe.
„Și în acest an vom sărbători ziua Limbii Române, desfășurând Marea Dictare Națională, care va avea loc pe 31 august, ora 9:00, în Piața Marii Adunări Naționale. Evenimentul este organizat de către Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președinției Republicii Moldova, și are drept scop sărbătorirea Limbii Române și promovarea vorbirii și scrierii corecte în rândul tuturor cetățenilor. Dornicii vor fi rugați să se înregistreze pe pagina web creată de Ministerul Educației în acest sens. Cei care vor avea cele mai bune rezultate la dictare, ca și anul trecut, urmează să fie premiați în cadrul unui eveniment public”, a declarat Dan Perciun.
Totodată, secretara de stat de la Ministerul Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, a explicat cum vor fi evaluate lucrările participanților la Marea Dictare Națională.
„Dictările vor fi verificate de către o comisie extinsă, constituită din lingviști, specialiști din instituții de învățământ superior, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și alte persoane calificate. La evaluare vom ține cont, ne vor servi drept reper, normele, regulile stipulate în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ediția a treia, publicat sub egida Academiei Române în 2022. La evaluare se va ține cont de aranjarea textului în pagină, de lizibilitatea caligrafiei, de acuratețea scrisului”, a precizat Adriana Cazacu.
Amintim că, anul trecut, Marea Dictare Națională a fost organizată pe data de 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române. La eveniment au luat parte peste 450 de persoane – adulți și copii. Cinci participanți au luat nota zece, iar 55 au fost apreciați cu nouă. Aceștia au fost premiați de Ministerul Educației și Cercetării cu diplome de merit, cărți și vouchere.