Donald Trump va suspenda legea care interzice TikTok în SUA
Președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a anunțat duminică intenția de a emite un ordin executiv după învestirea sa în funcție, luni, pentru a suspenda legea care interzice TikTok în Statele Unite și a propus ca rețeaua de socializare să fie controlată în proporție de 50% de acționari americani, pentru a-i oferi proprietarului său chinez o cale de ieșire, relatează AFP, citată de news.ro.
Legea votată de Congres în 2024 a intrat în vigoare duminică, făcând platforma de videoclipuri scurte inaccesibilă celor peste 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite.
Textul permite șefului statului să amâne punerea în aplicare cu 90 de zile până la găsirea unui cumpărător, o alternativă oferită societății-mamă a TikTok, compania chineză ByteDance, în locul unei interdicții. ByteDance a refuzat până acum să vândă platforma, care a fost lansată în urmă cu doar zece ani și a devenit un must-have pentru majoritatea tinerilor utilizatori de internet.
Donald Trump chiar a încurajat furnizorii de internet și magazinele de aplicații să restabilească imediat accesul la TikTok, promițând că decretul său îi va proteja retroactiv de orice sancțiuni.
Legea prevede însă amenzi foarte mari pentru acești furnizori tehnici, de până la 5.000 de dolari pe utilizator pentru magazinele de aplicații.
Donald Trump a dezvăluit și liniile generale a ceea ce el consideră a fi o soluție la problema sensibilă a controlului chinez asupra filialei TikTok din SUA.
„Aș dori să văd o societate mixtă controlată în proporție de 50% de americani", a scris președintele ales. „Fără aprobarea americanilor, nu există TikTok. Cu validarea noastră, valorează câteva sute de miliarde, dacă nu trilioane”.
În prezent, TikTok a dispărut din magazinele de aplicații, iar utilizatorii de internet care îl descărcaseră deja nu îl mai pot deschide.
Încă de vineri, grupul a cerut administrației Biden să trimită un semnal clar furnizorilor de internet și administratorilor magazinelor de aplicații pentru a-i descuraja să suspende descărcările și actualizările.
Însă purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a calificat apelurile TikTok drept o „manevră”. „Nu vedem niciun motiv pentru TikTok sau pentru alte companii să acționeze înainte ca administrația Trump să intre în exercițiu luni."
Vânătoare de VPN
În ultimă instanță, TikTok a apelat la Curtea Supremă a SUA, care a refuzat în unanimitate vineri să suspende legea. Cei nouă înalți judecători au decis că „preocupările de securitate națională” ale Congresului erau „bine întemeiate”.
Aleșii americani au justificat votul în favoarea legii prin necesitatea de a împiedica autoritățile chineze să acceseze datele utilizatorilor americani sau să manipuleze opinia în Statele Unite.
Cu toate acestea, deși în urmă cu un an platforma a făcut obiectul unei ostilități declarate din partea multor politicieni americani, situația s-a schimbat, iar în ultimele zile a apărut un consens politic în favoarea păstrării TikTok.
Teoretic, este posibilă amânarea intrării în vigoare a legii numai dacă există elemente concrete care fac credibilă vânzarea.
Omul de afaceri Frank McCourt a declarat că este pregătit să pună pe masă 20 de miliarde de dolari, împreună cu alți parteneri, pentru operațiunile din SUA ale aplicației, fără algoritmul său puternic.
Sâmbătă, start-up-ul de inteligență artificială (AI) Perplexity AI a înaintat ByteDance o propunere de fuziune cu filiala americană a TikTok, care ar evalua rețeaua socială la cel puțin 50 de miliarde de dolari.
Pe lângă TikTok, toate aplicațiile ByteDance din Statele Unite au fost scoase offline, inclusiv o altă rețea socială, Lemon8, către care migraseră utilizatorii TikToke disperați.
Duminică, numeroși utilizatori TikToke deplângeau faptul că aplicația lor preferată, foarte apreciată pentru eficiența algoritmului său în furnizarea de conținut relevant, a fost pusă la naftalină.
Printre cele mai descărcate aplicații în Statele Unite duminică s-au numărat mai multe VPN-uri, care utilizează software pentru a înșela site-urile web și magazinele de aplicații cu privire la localizarea geografică a utilizatorului.