Economic

Ce se întâmplă dacă se oprește tranzitul gazului rusesc prin Ucraina? Explicația expertului

Dacă va fi sistat tranzitul de gaze naturale spre Ucraina, compania rusă Gazprom va încerca să reorienteze aceste fluxuri prin Marea Neagră, Turkstream și apoi și prin gazoductul transbalcanic Bulgaria-România-Republica Moldova. Opinia aparține expertului în energetică, Sergiu Tofilat. Potrivit acestuia, gigantul rusesc Gaprom are obligația să asigure tranzitul până la hotarul cu R. Moldova și să-și asume cheltuielile în acest sens.

„Tranzitul prin stația de compresare Sudja este la nivel normal, pentru mâine este planificată transportarea de 3,7 milioane de cubi. Asta e în coridorul în care transportau ei de la începutul anului. Urmărim și vom vedea cum va continua situația. Pentru noi este important faptul ca, din gazul pe care continuă să-l livreze Gazprom malului stâng gratis, să fie produsă energie electrică pentru noi (...) Dacă se sistează acest tranzit spre Ucraina, Gazprom are obligația să ne aducă tranzitul până la hotarul cu R. Moldova și să-și asume cheltuielile. Trebuie să vedem dacă va fi loc în acel gazoduct pentru că el este folosit de Gazprom la maxim pentru Ungaria”, a declarat Sergiu Tofilat pentru Moldova 1.

Amintim că Comisia Situații Excepționale a instituit stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale. Potrivit deciziei, acestea sunt măsuri preventive pentru a asigura securitatea energetică a țării, în contextul riscului potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja). Decizia a fost luată la propunerea „Vestmoldtransgaz”, după ce Kievul a informat Chișinăul că sunt posibile întreruperi de gaze din Rusia, din cauza operațiunilor militare din Kursk, localitatea Sudja, unde se află un hub logistic de transportare a gazelor din Rusia inclusiv în regiunea transnistreană și Europa, prin Ucraina.

Precizăm în acest context că autoritățile ruse au decretat stare de urgență în regiunea Kursk, după un atac transfrontalier, despre care Moscova susține că a fost efectuat de trupele ucrainene. Kievul nu a confirmat oficial că ar fi atacat regiunea Kursk.

Pe 8 august, Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă le-a recomandat cetățenilor moldoveni să se abțină de la călătorii în această regiune din Federația Rusă, din cauza riscurilor de securitate. De asemenea, Ambasada le-a recomandat celor aproximativ 2000 de cetățeni ai Republicii Moldova, care se află în această regiune, să o părăsească.

De menționat că, deși țara noastră nu mai depinde de gazele rusești, malul drept este practic în totalitate dependent de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023, va expira la sfârșitul anului 2024. Autoritățile de la Chișinău au declarat anterior că, dacă acest contract nu va fi prelungit, Gazprom ar putea să ne furnizeze gaze naturale prin gazoductul din Turcia, numit Turkish Stream și ulterior prin gazoductul transbalcanic.

Citește mai mult