Incursiunea ucraineană din Kursk // Mihai Isac: Realitatea din teren va dicta condițiile păcii
Armata ucraineană continuă deja a patra zi incursiunea în regiunea Kursk a Federației Ruse. Deși autoritățile militare îi raportaseră lui Vladimir Putin respingerea atacului, președintele rus a convocat vineri Consiliul de Securitate pentru a decide măsuri „antiteroriste”. Expertul în spațiul Mării Negre, Mihai Isac, susține că, pe de o parte, obiectivul operațiunii ucrainene este unul tactic, pe de altă parte, strategic, în condițiile în care Kievul planifică o nouă conferință internațională de pace cu Rusia și China la masa de negocieri.
„Scopul Ucrainei nu este acela de a ocupa teritoriul Federației Ruse pe termen lung, este acela de a obliga Federația Rusă să își retragă trupele aflate ilegal în Ucraina și, desigur, acela de a-i arăta lui Putin că nimeni nu este în siguranță în cazul prelungirii acestui război. Condițiile de pe teren vor dicta condițiile păcii. Este normal ca Ucraina să se folosească de orice mijloc permis de legislația internațională pentru apărea intereselor sale”, a declarat Mihai Isac pentru Moldova 1.
Obiectivul tactic este reducerea presiunii pe frontul din Donbas. Armata rusă folosește oblastiurile de frontieră pentru logistică militară și atacuri cu bătaie lungă.
„Aceste atacuri au scopul limitării acțiunilor ofensive ale armatei federale ruse împotriva țintelor civile sau împotriva țintelor economice. Trebuie să înțelegem că, în decurs de patru zile, armata ucraineană a ocupat în regiunea Kursk același număr de kilometri pătrați, aproximativ 400 de kilometri pătrați, atât cât a ocupat Federația Rusă în Ucraina, în ultimele luni. Deci este clar o dovadă a slăbiciunii armatei Federației Ruse”, consideră expertul în securitate, Mihai Isac.
Anterior, corpul voluntarilor ruși pro-ucraineni au făcut incursiuni scurte pe teritoriul Rusiei, în zona de frontieră. Dar acum, operațiunea este amplă și condusă de armata regulară. Potrivit relatărilor neoficiale, ucrainenii ar controla localitatea de graniță Sudja și stația de gaze care asigură tranzitul spre Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană. Nu există întreruperi, totuși guvernul de la Chișinău a decretat joi stare de alertă timpurie în sectorul energetic, din cauza luptelor din regiune.