Regional

O familie din Cărbuna se bucură de beneficii majore, grație programului „Casa Verde”

Energia verde este tot mai utilizată în rândul cetățenilor din Republica Moldova. Cei care au beneficiat de programul „Casa Verde” se bucură de beneficii majore. Printre ei se numără și familia Inculeț din satul Cărbuna, raionul Ialoveni. Soții, de mai bine de opt ani, au în grijă doi copii dintr-un centru de plasament, iar veniturile lunare nu erau suficiente pentru amenajarea casei, dar erau prioritare pentru dezvoltarea celor doi copii.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Aliona și Vladimir Inculeț sunt profesori la școala din satul Cărbuna. Cei doi copii biologici ai familiei s-au căsătorit și s-au mutat la casa lor, astfel, familia Inculeț a decis, acum opt ani, să ia în îngrijire o fată, dar în timp ce au depus actele au aflat că Daniela mai are un frate, Daniel, așa că i-a luat pe amândoi.

„Le-am luat niște bomboane, i-au adus, ei erau așa micuți. Acest mic era cam bolnăvior, cu niște ruji în obraji. S-a așezat într-un genunchi și i-a dat o bomboană, hai vină la tata, el plânge, noi plângem toți. Altă ieșire nu mai era, el era deja a nostru”, a spus tutorele Aliona Inculeț.

„Lucram peste hotare. Am lucrat timp de 11 ani și tot venind acasă la fiecare trei luni, soția se plângea că îi este urât singură. Eu nu regret, mulți ne spun că e copia tăticului, a mea. Facem sport împreună, și la școală, și acasă. Avem și ajutor, mai ales fata face mâncare, se uită pe internet rețete și dacă îi trebuie ceva produse, îmi spune. Faci o binefacere, un copil fericit în fața lui Dumnezeu”, a declarat tutorele Vladimir Inculeț.

Pentru că locuința nu avea o fațadă încă de prin anul 1995, iar cheltuielile sunt axate pe cei doi copii, soții au decis să aplice la programul „Casa Verde”.

„Ca toată lumea noi am pus accent pe panourile fotovoltaice, dar în baza investigațiilor care s-au făcut, evaluările care s-au făcut, specialiștii ne-au propus să facem termoizolarea casei, fiindcă acoperișul nostru este vechi și nu rezistă la panourile fotovoltaice”, a menționat Aliona Inculeț.

„Eu iubesc căldura. Toată ziua îmbrăcat și seara să intri în casă și iarăși îmbrăcat, nu îmi place. Eu trebuie să mă dezbrac, să mă relaxez. Eu făceam să fie cald, nu aveam limită mai ales la lemne”, afirmă Vladimir Inculeț.

Potrivit Ministerului Energiei, până în prezent, 219 gospodării casnice vulnerabile din punct de vedere energetic, dintre care 74 case de copii de tip familial, au beneficiat de măsuri de eficientizare energetică.

Citește mai mult