Social

În culisele Institutului de Geologie și Seismologie: Cum este monitorizat pulsul pământului 24/7

Un tremur, o secundă de panică, apoi liniște. Pentru majoritatea dintre noi, cutremurele sunt evenimente rare și înfricoșătoare. Dar pentru un grup de oameni acest fenomen natural este pâinea lor zilnică. Vorbim despre seismologii, inginerii și tehnicienii Institutului de Geologie și Seismologie, gardienii tăcuți ai pământului. Echipa noastră a petrecut timp alături de acești oameni dedicați, care încearcă să ne ofere un viitor mai sigur. Chiar dacă domeniul este crucial în securitatea țării, în prezent, Republica Moldova duce lipsă de tineri specialiști calificați.

Institutul de Geologie și Seismologie este mai mult decât o clădire. Este o fortăreață a științei, unde pulsul Pământului este monitorizat 24/7. Aici, într-un univers de ecrane și hărți, seismologii își petrec zilele descifrând limbajul misterios al cutremurelor. Echipa noastră de filmare a mers în culise, unde a descoperit senzorii ultrasensibili care captează cele mai mici vibrații ale scoarței terestre.

„Platformele pe care se amplasează utilajul seismic. Această platformă este un pilon de beton de trei metri care nu are legătură cu construcția directă, fiind nisip între construcție. În acest moment, digital, înregistrăm cu utilajul cinematrix”, a explicat directorul Institutului de Geologie, Igor Nicoară.

Datele înregistrate de utilaj sunt verificate minuțios în cadrul Centrului de Monitorizare. Mai mulți senzori amplasați pe teritoriul Republicii Moldova transmit încontinuu informație. Fiecare fluctuație, oricât de mică, este analizată. Este o muncă meticuloasă, dar și captivantă.

„Avem o rețea de șapte stații seismice. Când are loc un cutremur în zona seismică Vrancea și cutremurul este resimțit pe teritoriul Republicii Moldova, persoana care este de serviciu, tehnicianul sau inginerul de serviciu informează în primul rând Căile Ferate, Președinția, Guvernul în privința faptului că s-a produs un cutremur important. Căile Ferate pentru că ar putea deraia o garnitură sau mai multe”, a precizat șeful Centrului de Monitorizare, Cornel Velință.

Fiecare alarmă, fiecare cutremur este un test. Chiar și discuția noastră a fost la un moment dat întreruptă pentru că era suspecție privind o nouă mișcare a pământului.

„Era la Vrancea, apoi Leova, acuși vedem dacă alarma lucrează sau e numai o coincidență.”

Seismologii trebuie să reacționeze rapid în cazul unui cutremur, să analizeze datele într-un timp scurt și să ofere informații precise autorităților.

„Noi încercăm să fim cât mai calmi, acesta este cel mai important lucru. Dacă nu ești calm, atunci creezi foarte mult haos. Timpul de reacție este în jur de 30-40 de secunde legat de teritoriul Republicii Moldova”, a mai specificat Cornel Velință.

Seismologii sunt, în esență, profeți ai Pământului. Ei studiază istoricul seismic și identifică zonele cu risc ridicat. Aceste informații sunt vitale pentru planificatorii urbani, constructori și, în ultimă instanță, pentru fiecare cetățean. Experții ne-au spus că harta seismică a Republicii Moldova este împărțită în trei zone diferite.

„În partea de sud noi avem intensitate seismică maximă de opt grade și în partea de sud noi avem trei stații seismice. Noi avem aici zona seismică Vrancea. Un seism maxim posibil pentru Vrancea, după diferiți autori, poate fi de 7,9 sau de 8,2. Intensitatea seismică de opt grade înseamnă că o serie de clădiri sunt devastate. De șapte - clădirile vulnerabile sunt afectate, celelalte pot suferi niște fisuri. Șase - pe clădiri vulnerabile pot apărea fisuri”, a explicat Igor Nicoară.

În ciuda importanței sale vitale, seismologia rămâne un domeniu adesea trecut cu vederea și subfinanțat. Lipsa de personal calificat și absența unor programe de studiu dedicate reprezintă obstacole majore în dezvoltarea acestei științe. În prezent, în cadrul Institutului activează 60 de persoane.

„Conform cadrului legal, noi putem un pic să sporim numărul de angajați, dar nu prea avem de unde să îi luăm. Chiar dacă găsești tineri de la specialități conexe, ei trebuie de la cineva să învețe. Studii necesare nu sunt”, mai spune directorul Institutului de Geologie.

Institutul de Geologie și Seismologie a fost înființat în 1949, inițial ca parte a Academiei de Științe a URSS. De-a lungul timpului, institutul s-a dedicat studiului structurii geologice, resurselor minerale și, începând cu 1954, și celor seismice. Din 2023, instituția a devenit o subdiviziune a Universității de Stat din Moldova.

Citește mai mult