Ziua Diasporei, sărbătorită prin inaugurarea unei galerii de sculpturi la Ciuciulea
Singurul sat din Republica Moldova, care are un parc al băștinașilor, înnobilat cu valoroase sculpturi, este Ciuciulea din raionul Glodeni. De Ziua Diasporei, în acest sat a avut loc inaugurarea galeriei de 10 noi opere sculpturale. Lucrările au fost realizate în cadrul taberei de sculptură de către maeștri din Republica Moldova, România, Austria și Irlanda, inspirați de istoria și tradiția localității, atestată documentar în anul 1424.
Noua colecție din 10 sculpturi debutează cu monumentala creație a lui Stanislav Duduciuc din Condrița, continuă cu operele lui Ion Zderciuc, Gheorghe Urechi, Alexei Vidrașcu, Valentin Vârtosu, Eugen Barzu, Ovidiu Nicolae Popa, Dumitru Verdianu și ale sculptoriței Parascheva Popa-Donoi, revenită din Irlanda.
„Vin cu mare drag acasă, fiindcă aici mi-i țara mea. Avem o dorință mare de a lăsa pe pământul acesta ceva. De fapt, este un simbol al soarelui”, a spus sculptorița Parascheva Popa-Donoi.
Istoria satului Ciuciulea este reprezentată în sculptura „Troița”.
„Este dedicată ciuciulenilor, celor de azi, celor de ieri și celor care vor veni, în formula în care ei au păstrat ușile bisericii deschise”, a relatat sculptorul Valentin Vârtosu.
Din istorie, dar și din actualitatea fierbinte sunt inspirate sculpturile maestrului Alexei Vidrașcu din Cuhnești, Glodeni, intitulate „Caii” și „Solidaritate”.
„Caii” pentru că Ciuciulea era un punct unde se schimbau caii de poștă și e un fel de simbol al localității. „Solidaritate" pentru că societatea noastră acum este foarte dispersată și eu am făcut un mesaj de a se uni forțele, de a avea o idee comună”, a menționat sculptorul Alexei Vidrașcu.
Sculptorii au lucrat timp de o săptămână la Ciuciulea pentru a înnobila „Parcul Băștinașilor” din grădina vechii școli din localitate.
„Astăzi avem 30 de sculpturi în lemn. Dorința este să continuăm, cu toate că și astăzi suntem localitatea cu cele mai multe sculpturi în lemn. - Cine vă ajută financiar? - De data aceasta am depus un proiect la Cancelaria de Stat, Biroul Relații cu diaspora, proiectul DAR 1+3. Am primit finanțare de 50 de procente*”, a afirmat primarul localității, Ilie Calistru.
Alți parteneri ai proiectului sunt Asociația băștinașilor „Ciuciulea - vatră de dor”, primăria din localitate și un agent economic.
„Ne-am dorit foarte mult să putem consolida forțele ciuciulenilor, care sunt pe loc și cei care au plecat. Am încercat să culturalizăm zona rurală în care ne-am născut și să aducem un nou suflu. E într-o perioadă incipientă pentru că aici urmează să fie un centru, un nucleu care să atragă ciuciulenii acasă”, susține președintele asociației, Viorel Cojocaru.
„Întoarcerea fiului rătăcitor” este sculptura realizată de maestrul Dumitru Verdianu, revenit de la Viena.
„Tema asta îmi place, fiul rătăcitor. Am așa lucrare în mai multe țări și în mai multe orașe - la Ungheni, baștina mea, am și în Austria „Fiul rătăcitor” și am făcut și aici, la Ciuciulea, că-s la a treia ediție”, a precizat sculptorul Dumitru Verdianu.
Evenimentul a culminat cu acordarea diplomelor celor care s-au remarcat în realizarea proiectului, urmată de un concert al colectivelor artistice din Ciuciulea.