Moldovenii din Federația Rusă se înregistrează masiv pentru vot: Ce spun experții
Creșterea înregistrărilor prealabile pentru votul în Federația Rusă ar putea fi determinată de activitatea politică a unor forțe din afara țării sau a liderilor lor care se află în străinătate, a declarat în cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova directorul Promo-LEX, Nicolae Panfil. Pe de altă parte, Panfil nu exclude posibilitatea că și conștientizarea cetățenilor moldoveni cu privire la importanța votului ar putea fi un factor determinant.
„Rămâne să vedem când vom avea deciziile organelor electorale privind organizarea secțiilor de votare peste hotare cum și în ce măsură se va ține cont de numărul acestor înregistrări prealabile. Țin să amintesc că, potrivit noului Cod electoral, criteriul de bază care urmează a fi luat în calcul pentru determinarea numărului secțiilor de votare, precum și amplasarea acestora este dinamica participării la vot în precedentele trei scrutine. Înregistrarea prealabilă este un aspect secundar care ar putea fi luat în calcul”, a declarat Nicolae Panfil.
Și expertul Mihai Mogâldea consideră că această dinamică poate fi atribuită fie conștientizării în creștere a importanței votului, fie unor tentative de influențare sau corupere din partea unor politicieni sau partide.
În ceea ce privește verificarea autenticității înregistrărilor prealabile, Mogâldea a menționat că autoritățile ar putea folosi o serie de instrumente pentru a determina locațiile de unde s-au făcut aceste înregistrări. Totuși, el a exprimat îndoieli cu privire la posibilitatea de a investiga eficient eventualele tentative de corupere electorală, având în vedere contextul actual din Federația Rusă și lipsa de cooperare din partea autorităților din această țară.
„Noi avem instrumente limitate prin care putem acționa și nu sunt sigur că vom putea să adunăm probe relevante pentru a investiga aceste potențiale fraude sau tentative de fraudare a sistemului de înregistrare prealabilă, care să influențeze, într-un fel, decizia autorităților privind deschiderea numărului secțiilor de votare în afara țării. Asta o știm foarte bine și lecția pe care trebuie să o învățăm din această experiență este că, în Federația Rusă, la ora actuală, autoritățile trebuie să asigure că pot asigura un control minuțios al procesului de vot în edificiile care sunt puse la dispoziția misiunii diplomatice și oficiilor consulare ale țării noastre, pentru că, în alte zone, din păcate, știind situația curentă din Federația Rusă, noi nu putem să asigurăm un proces corect de organizare a alegerilor în această țară. Nu mai vorbim despre votul prin corespondență, care nu poate fi organizat pentru aceste alegeri în Federația Rusă și care nu ar putea fi organizat în condițiile actuale în Federația Rusă, pentru că, așa cum vedem, deja există partide care lucrează împreună cu conducerea acestui stat pentru a decredibiliza și pentru a frauda alegerile din toamnă.”
Statistica înregistrărilor prealabile arată că moldovenii din Federația Rusă se înregistrează cel mai activ, în acest an electoral. Numărul lor crește constant și îl depășește deja cu mult pe cel al moldovenilor din alte state.
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că există suspiciuni legate de posibile stimulente financiare oferite diasporei din Rusia pentru a se înregistra. Potrivit lui, autoritatea electorală va analiza cu atenție autenticitatea înregistrărilor prealabile ale cetățenilor moldoveni din străinătate pentru alegerile din octombrie, în special pe cele din Federația Rusă.