Externe

Ziua Marinei Române. Klaus Iohannis: În ciuda provocărilor de securitate, România este o țară sigură și stabilă

Mii de militari, nave de război, avioane de luptă și elicoptere au defilat la malul mării la Constanța, unde a fost sărbătorită Ziua Marinei Române. Președintele Klaus Iohannis a reiterat în cadrul festivităților că România este recunoscută și apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională. Manifestări dedicate marinarilor români au mai avut loc în Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București.

Ceremonia oficială dedicată celei de-a 122-a aniversări a Zilei Marinei Române a avut loc pe faleza din fața Comandamentului Flotei.

În cadrul festivităților de pe litoral, Klaus Iohannis a declarat că, în pofida vremurilor pline de provocări, România este o țară sigură și stabilă.

„Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o țară sigură și stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice alături de partenerii și aliații din UE și din NATO. Țara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate, iar cetățenii români sunt apărați și protejați în fața oricăror potențiale amenințări”, a declarat Iohannis.

Iohannis a menționat că Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută și tratată ca fiind de o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. La rândul său, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat că rolul Forțelor Navale este esențial în arhitectura de securitate națională.

„Anul acesta am reușit să operaționalizăm, împreună cu Bulgaria și Turcia, grupul pentru combaterea minelor în Marea Neagră. Este o realizare însemnată în domeniul securității la Marea Neagră, principalul scop fiind acela de a menține siguranța traficului maritim prin activități de supraveghere, localizare și neutralizare a minelor marine, precum și prin operațiuni conexe de căutare și salvare pe mare. Transformarea Mării Negre dintr-un spațiu al cooperării într-o zonă de conflict, ca urmare a acțiunilor agresive ale Federației Ruse, a impus regândirea și adaptarea posturii noastre de securitate navală.

Ceremonia a continuat cu un serviciu religios. Ulterior, și-a făcut apariția de pe mare Zeul Neptun care a dat start jocurilor și concursurilor marinărești. A urmat un exercițiu demonstrativ întrunit, cel mai mare spectacol naval al anului, mult așteptat de public, cu participarea a peste două mii de marinari militari români și din forțele aliate, 15 nave militare maritime și fluviale, nave ale Gărzii de Coastă, avioane de luptă F-16, două avioane de patrulare și cercetare, american și francez, elicoptere și parașutiști.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult