Externe

Kievul își asumă un risc, dar nu în zadar. Ce cred experții internaționali despre luptele de lângă Kursk

A doua săptămână a ofensivei Ucrainei în regiunea Kursk a clarificat oarecum situația și a dus la o schimbare parțială a evaluărilor în Occident. Pentru prima dată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut deschis că forțele armate ucrainene desfășoară o operațiune pe teritoriul Rusiei. Liderii occidentali din țările care sprijină Ucraina se comportă încă foarte rezervat, dar spun că nu sunt împotriva utilizării armelor lor, notează DW.

AFP / Vehicule blindate ucrainene în regiunea Kursk
Sursa: AFP / Vehicule blindate ucrainene în regiunea Kursk

Care este obiectivul Ucrainei

Expertul la Conferința de Securitate de la Munchen, Nico Lange, care a lucrat anterior în cadrul Ministerului german al Apărării sub conducerea cancelarului Angela Merkel, spune că scepticismul din primele zile a fost înlocuit de recunoașterea succeselor Forțelor Armate ucrainene în rândul său și al colegilor săi din Occident. „Există un mare respect în rândul experților militari cu privire la modul în care în astfel de condiții de secret, de mare disciplină a fost posibilă pregătirea și apoi desfășurarea unei astfel de operațiuni timp de mai mult de o săptămână”, spune Lange. „Ucraina a demonstrat un nivel foarte ridicat în domeniul militar”.

El atribuie scepticismul său dilemei Forțelor Armate Ucrainene. Întrebat dacă ar trebui să își folosească rezervele în regiunea Kursk sau să apere Donbass, în ciuda succeselor, această dilemă nu a dispărut. Potrivit expertului, răspunsul la poate cea mai importantă întrebare - dacă operațiunea de la Kursk a meritat resursele cheltuite de Ucraina - va fi dat abia după un timp. Potrivit acestuia, obiectivele operaționale ale Ucrainei nu sunt pe deplin clare. Kievul nu vorbește despre ele și nici despre numărul de forțe utilizate. Lange nu crede că capturarea centralei nucleare de la Kursk este obiectivul Ucrainei.

Directoarea Programului transatlantic de apărare și securitate la Centrul pentru analiza politicilor europene (CEPA) din Washington, Catherine Sendak, a lăudat pregătirea operațiunii de lângă Kursk și faptul că Ucraina a găsit, a folosit și a arătat întregii lumi „slăbiciunile Rusiei”. Ea a spus că acest lucru, printre altele, oferă Ucrainei „pârghii pentru negocieri” cu Rusia, dar nu a spus cât de eficient ar fi. Președintele Vladimir Putin crede că acesta a fost unul dintre obiectivele Kievului și a precizat că un astfel de calcul nu va funcționa. Sendak citează două obiective importante pentru Ucraina în regiunea Kursk - să arate capacitatea de a „organiza o ofensivă avansată și de a schimba percepția asupra modului în care se poartă războiul. Al doilea obiectiv, crede ea, este de a forța Rusia să se retragă și să-și schimbe abordarea față de război.

În același timp, Sendak a remarcat că Kievul își asumă un risc: „Dacă adevăratul obiectiv a fost să determine unele resurse rusești să se deplaseze către o altă secțiune a frontierei ruse, nu știu dacă va funcționa”, a declarat aceasta. Începând de vineri, 16 august, sursele occidentale raportează mișcări de trupe ruse, dar nu din Donbass, ci din alte direcții în regiunea Kursk.

Va primi Ucraina mai multe arme?

Pe fondul primelor zile ale ofensivei armatei ucrainene în regiunea Kursk, presa ucraineană a pus adesea întrebarea - va deveni aceasta un catalizator pentru noi livrări de arme și pentru ridicarea restricțiilor privind loviturile cu arme occidentale în interiorul Rusiei? Kievul încearcă să își convingă partenerii de acest lucru, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o adresă. Până în prezent, nicio țară nu a anunțat creșterea livrărilor, dar, de exemplu, potrivit Politico, SUA sunt „deschise” să furnizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Ce urmează: va folosi Putin arme nucleare?

Experții sunt prudenți atunci când vine vorba de a prevedea evoluțiile. Catherine Sendak sugerează că președintele Putin ia în considerare diferite opțiuni și că încă nu s-a luat nicio decizie cu privire la „care va fi răspunsul”. Ea crede că este puțin probabil ca acesta să aleagă opțiunea utilizării armelor nucleare, care a mai fost amenințată de mai multe ori de reprezentanți ruși la diferite niveluri, inclusiv de fostul președinte Dmitri Medvedev. Putin este conștient de faptul că „ucrainenii nu pot deține teritoriul pentru mult timp”, spune Sendak.

Nico Lange este de părere că, la jumătatea lunii august, Ucraina s-a aflat într-o poziție în care putea, timp de săptămâni sau luni, „să se retragă încet (din regiunea Kursk), provocând pierderi armatei ruse”. În opinia sa, pentru Kiev, „este mai bine când războiul este pe teritoriul rusesc, nu doar în Ucraina”.

Citește și:

Ucraina înființează un birou militar în regiunea rusă Kursk, în care controlează 82 de localități

Rușii trimit forțe suplimentare în regiunea Belgorod, la frontieră cu Ucraina

Rusia intensifică evacuările în regiunea Kursk, pe fondul incursiunii continue a Ucrainei

De ce continuă tranzitul gazelor rusești prin Ucraina?

Citește mai mult