Gaidar în lupta cu inundațiile. Râul Lunguța, supus lucrărilor de reabilitare
În satul Gaidar din raionul Ceadîr-Lunga, râul Lunguța, odinioară o sursă de apă și răcorire pentru localnici, acum este secat și înnămolit. În ultimii ani, locuitorii satului au avut de suferit în urma inundațiilor repetate cauzate de ploile puternice care inundau grădinile și casele, probleme accentuate de starea precară a albiei râului. Pentru a rezolva această situație, autoritățile locale au inițiat un proiect amplu de curățare și adâncire a râului, finanțat din Fondul Național de Mediu, cu scopul de a preveni inundațiile viitoare și de a îmbunătăți condițiile de trai ale locuitorilor din Gaidar.
Maria Gagauz, o locuitoare a satului Gaidar, povestește că în fiecare an, în urma ploilor, curtea și construcțiile din gospodăria sa erau constant inundate. „Când plouă, totul în jur este inundat. Abia acum nu mai este apă la subsol, pentru că e secetă, dar umezeala a rămas”, explică ea.
Situația este similară pentru alte aproximativ 200 de gospodării din sat, iar pentru a preveni viitoarele inundații și a restabili funcționalitatea râului, autoritățile locale au demarat un proiect de curățare și adâncire a albiei râului. Primarul satului, Ilia Chiosea, își amintește despre perioada în care râul era un loc de scăldat pentru copii și avea o adâncime considerabilă, însă astăzi, râul este complet înfundat, creând neplăceri locuitorilor în timpul ploilor abundente.
„Râul nostru Lunguța era curgător, ne scăldam în el când eram copii. Râul era adânc și erau pești în el. Ultima dată când a fost adâncită și curățată albia a fost în anii 80”, spune primarul.
Lucrările de curățare au fost realizate în proporție de 10% până în prezent, iar echipele de muncitori continuă să lucreze la lărgirea și extinderea albiei râului. Galina Capsamun, secretară a Consiliului Local, a precizat că proiectul a început pe 5 august, iar utilajele funcționează intens de două săptămâni.
„Acest râu are o lungime de 6,7 kilometri, el străbate satul pe o distanță de 3,3 kilometri. Ne aflăm la locul unde se desfășoară lucrările. Antreprenorul lucrează bine și rapid”, a explicat secretara.
Proiectul, în valoare de 6,2 milioane de lei, este finanțat din Fondul Național de Mediu, cu o contribuție de 10% din partea primăriei din satul Gaidar. Această inițiativă aduce speranța că, odată cu finalizarea lucrărilor, locuitorii satului nu vor mai avea de suferit din cauza inundațiilor în timpul ploilor puternice.