Social

De la pasiune la profit. Mihail Surdu a transformat o tradiție de familie într-o afacere de succes

De la o activitate deprinsă din copilărie la o afacere prosperă. Este povestea apicultorului Mihail Surdu din satul Speia, raionul Anenii Noi, care servește drept exemplu cum de la o simplă pasiune poți să ajungi să gestionezi o afacere cu miere. Albinar din a treia generație, Mihail continuă să mențină și să promoveze tehnicile tradiționale de apicultură, asigurându-se că fiecare stup este îngrijit cu cea mai mare atenție și respect.

Pasiunea pentru albine Mihail o are încă de mic copil. Mama sa a fost persoana care i-a transmis dragostea pentru albine. Acum, el împreună cu soția și mama gestionează 400 de familii de albine.

„Niciodată nu m-am gândit că o să mă duc să învăț de apicultor știind profesia din practică. Am făcut studii superioare, am învățat finanțe și bănci, mama a vrut să mă vadă în cămașă și cravată, am activat 10 ani ca funcționar public la Serviciul Fiscal, dar anul trecut am decis să mă dedic în totalitate apiculturii. Eu m-am dedicat, de mic copil am avut puțin alergie și ajutam doar la extracția mierii, ulterior, am început mai profesionist, cred că de prin clasa a 7-8-a, mai aprofundat. Au fost primii stupi cumpărați, au urmat câteva granturi, apoi a mers totul. Treptat, treptat, ne-am extins”, spune Mihail.

Apicultorul ne-a povestit și despre procesul de extragere a mierii, care se efectuează în câteva etape. De asemenea, tânărul spune că prisaca este principala sursă de venit a familiei Surdu, iată de ce diversificarea produselor apicole este la ordinea zilei.

„Ramele pline cu miere le ducem în atelier, acolo avem centrifugă, prin forța de centrifugare mierea se scoate și le ducem înapoi în stup. Noi colectăm polen, propolis, lăptișor de matcă și tinctură de molie de ceară, practic toate produsele care se pot obține din apicultură.”

Mihail Surdu ne-a oferit și niște indicii care ne ajută să stabilim dacă mierea este naturală și nu conține adaosuri.

„Avem câteva metode de a verifica mierea. Una dintre ele este faptul că mierea nu trebuie să se rupă, adică să se prelingă până la ultima picătură.”

În acest an, din cauza secetei, Mihail, ca și mulți alți apicultori, se confruntă cu o scădere a recoltei de miere.

„Anul acesta este mai complicat, ca preț și ca vânzare ne-am întors la vreo 10-12 ani în urmă, prețul care era atunci și exportul au scăzut, încercăm să le vindem la borcan. Anterior dacă vindeam tot procesatorilor, acum la borcan, o mică parte la export.”

Deși este o muncă grea care necesită investiții și răbdare, familia Surdu este un exemplu pentru viitorii apicultori de a merge spre visul dorit.

„Avem în plan să creștem, să ne dezvoltăm, să accesăm contracte, dar trebuie investiții și mergem spre asta, tindem cu siguranță”, a adăugat apicultorul.

Ziua Apicultorului este marcată, anual, în data de 19 august. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în Republica Moldova avem 9421 de apicultori autorizați, iar dintre aceștia, 3319 dețin formă juridică de activitate. Cele mai cunoscute tipuri de miere produse în țara noastră sunt mierea polifloră, mierea de tei și mierea de salcâm.

Citește mai mult