RĂZBOIUL, DE APROAPE// Expoziția War Up Сlose, deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Imagini zguduitoare ale invaziei ruse asupra Ucrainei pot fi văzute la expoziția War Up Сlose, inaugurată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer Republica Moldova, oferă șansa vizitatorilor ca prin intermediul tehnologiilor de realitate virtuală să exploreze zonele devastate de război și să cunoască destinele mutilate a mii de ucraineni.
Realitatea dură a războiului, distrugerea infrastructurii civile și suferința milioanelor de oameni pot fi văzute în expoziția itinerantă „Războiul de aproape”.
„Ideea noastră a fost să aducem în Republica Moldova această expoziție pentru a arăta cum este Ucraina după doi ani și jumătate de agresiune rusă. Nu este un război între două puteri militare sau între două țări, este un război împotriva oamenilor din Ucraina, împotriva orașelor, a instituțiilor de cultură și a infrastructrii”, a declarat Brigitta Triebel, directoarea Biroului Fundației Konrad Adenauer din Republica Moldova.
Prin intermediul tehnologiilor, vizitatorii au posibilitatea să trăiască tragedia oamenilor, să vadă impactul devastator al războiului asupra orașelor și satelor ucrainene.
„Arată realitatea de acum din Ucraina, realitatea obiectivă fără comentariile autorilor, ce combate orice fake, orice propagandă posibilă. Cred că fiecare 30 de secunde trebuie să vină aici și să vadă realitatea, care, chiar dacă-i virtuală, cred că-i destul ca să simți măcar un pic ceea ce simte fiecare ucrainean astăzi”, a spus un vizitator al expoziției.
„Echipa noastră a filmat aceste imagini în format 3D, ceea ce permite vizitatorilor să se aprofundeze în atmosfera sinistră în care trăiesc de doi ani și ceva ucrainenii. Să vadă case distruse, oameni disperați. Acesta este scopul proiectului nostru - să demonstreze realitatea dură a războiului”, afirmă Serghei Vorobiov, coorganizator, Ucraina.
Alături de fotografiile panoramice, sunt prezentate și artefacte din timpul războiului - rămășițe de drone sau obuze.
„O expoziție foarte importantă, deoarece arată întregii lumi acea realitate groaznică în care trăiesc astăzi ucrainenii. Le suntem recunoscători organizatorilor pentru munca enormă și pentru mesajul atât de actual al expoziției”, a menționat președintele Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova, Dmitri Lekarțev.
„Este o tragedie care se întâmplă acum în Ucraina. Putea să se întâmple și la noi. Pericolul n-a dispărut. Din păcate, războiul continuă și iată, acest război, de fapt de destrămare a Uniunii Sovietice, de moarte a acestui imperiu, ucide vieți. Un război care a fost amânat și astăzi mor tineri de 20-25 de ani, care nici n-au prins acea perioadă de Uniune Sovietică”, a remarcat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Expoziția itinerantă a fost prezentată în Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, Australia și America de Nord. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei exponatele pot fi văzute până pe 20 noiembrie.
Autor: Silvia Hodorogea