Țigările electronice, „o modă” periculoasă printre adolescenți. Ce spun medicii
Tot mai mulți adolescenți din Republica Moldova sunt consumatori de țigări electronice și produse ce conțin tutun și nicotină. Medicii trag un semnal de alarmă despre faptul că țigara electronică ar fi mult mai periculoasă decât una obișnuită și îndeamnă părinții să își descurajeze copiii de la utilizarea acestor produse. Potrivit unor date, în 2019, tinerii consumau aceste țigării de la 13 ani. Între timp, psihologii explică această tendință ca fiind un fenomen la modă.
„Țigările electronice livrează atât substanțe chimice, cât și substanțe cancerigene, substanțele grele, nicotina fiind un drog care acționează la tineret în special în dezvoltarea armonioasă a creierului. În Republica Moldova s-a desfășurat un studiu, respectiv elevii cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani au declarat că utilizează țigări electronice aproximativ 17% din cei intervievați”, a relatat Cristina Camerzan, medic specialist ANSP.
Psihologii spun că de cele mai multe ori tinerii consumă țigări electronice din curiozitate sau pentru a se integra într-o gașcă. Dependența față de acestea se instalează foarte repede.
„În primul rând, este la modă și, în al doilea rând, nu miroase a tutun și părinții nu îi pot controla. Problema este că nu este informație suficientă vizavi de riscurile și pericolele acestor țigarete. Dependența de ele se instalează foarte repede, nu că repede, dar mai repede decât la țigările clasice și să scapi de ele este greu”, a menționat Svetlana Gorea, psiholog.
De obicei, tinerii care consumă acest tip de țigări se adresează la medic cu simptome de intoxicație. Specialiștii vin cu recomandări pentru părinți și profesori.
„Simptomele după care putem să ne conducem mai ales pentru părinți și pentru profesori ar fi: adolescentul prezintă dureri de cap, amețeli, dureri abdominale sau dureri în piept. Copiii care au acest viciu cel mai des solicită să iasă la aceeași oră din casă pentru a le consuma”, a explicat Cristina Camerzan.
Mulți dintre oamenii cu care am stat de vorbă au spus că țigările electronice ar trebui interzise pentru tinerii de până la 18 ani.
„Eu consider că trebuie să fie o lege, să se introducă o lege, să fie interzisă vânzarea lor. Noi venim de peste hotare, locuim acolo, acolo vânzarea țigărilor este interzisă dacă nu ai o cartelă, până la 18 ani”;
„Eu nu sunt de acord cu țigara, că este electronică sau că nu e..., nu sunt de acord”;
„Eu consider că țigările electronice sunt foarte periculoase pentru toți oamenii, dar pentru tineri de 10 ori mai periculoase”;
„Am citit undeva că aceste țigării electronice sunt mai periculoase decât celelalte. Rău, dar acum așa este la modă”, au spus oamenii.
Amintim că Ministerul Sănătății intenționează să modifice Legea privind controlul tutunului și să interzică consumul tuturor tipurilor de tutun în spațiile publice, inclusiv în cluburile de noapte, zonele deschise de relaxare și divertisment, precum și în zonele speciale amenajate la benzinării. Pe lângă țigările obișnuite, aceste restricții vizează țigările electronice, dispozitivele de încălzire a tutunului și narghileaua.