Externe

Ucraina marchează 33 de ani de independență. Volodimir Zelenski: Avem nevoie de pace și liniște pe pământurile noastre

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței pe 24 august, marcând astfel 33 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, în 1991, un document politic și juridic care a confirmat noul statut al țării.

Actualizare: La cea de-a 33 aniversare a Independenței Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski subliniază într-un mesaj emoționant că poporul său „are nevoie de pace și liniște pe pământurile sale”.

„Acum 913 zile, Rusia a declanșat un război împotriva noastră. A încălcat nu numai frontierele noastre suverane, ci și limitele cruzimii și ale bunului-simț. S-a străduit la nesfârșit pentru un singur lucru: să ne distrugă. În schimb, astăzi sărbătorim cea de-a 33-a Zi a Independenței Ucrainei. Și tot ceea ce inamicul aducea pe pământul nostru s-a întors acum la el acasă. Iar cel care a vrut să transforme țara noastră într-o zonă tampon ar trebui să se gândească la prevenirea transformării țării sale într-o federație tampon. Acesta este modul în care răspunde independența. Ea ripostează pentru civilii noștri, care sunt vizați de bombe, pentru părinții noștri care au încărunțit, pentru copiii noștri care sunt obligați să studieze în subteran. De aceea, inamicul nostru va ști, de asemenea, care este răzbunarea în stil ucrainean. Demnă, simetrică, cu rază lungă de acțiune. Vor ști că, mai devreme sau mai târziu, un răspuns ucrainean va ajunge în orice punct din Federația Rusă care reprezintă o sursă de pericol pentru viața statului și a poporului nostru”, a transmis Volodimir Zelenski.

Acesta menționează că, la 33 de ani, după ce Ucraina a renăscut pe hărțile lumii, astăzi Ucraina cucerește inimile întregii lumi: „Servește drept exemplu de cum să nu ne fie frică de Putin. Și unește lumea în jurul viziunii sale ucrainene asupra lumii: în secolul XXI, teroriștii ar trebui să-și găsească socoteala la Haga, nu confortul în Valday. Și nimeni în lume nu va mai spune: „Unde este Ucraina?”. Pentru că fiecare continent spune acum: „Ucraina trebuie să câștige”. Acest lucru alimentează independența noastră. Ucraina noastră. Nu duce lipsă de regiuni străine. Avem nevoie de pace și liniște pe pământurile noastre. De-a lungul întregii noastre frontiere de 6.992 de kilometri. Pe uscat, pe mare, în aer, în interiorul țării – oriunde stăm de pază pentru valorile noastre.”

„Știm cum arată independența. În dimineața zilei de 24 februarie, era în ochii noștri. Astăzi, independența este în tranșee în toate direcțiile”, a mai adăugat șeful statului ucrainean.

Istoria Zilei Independenței Ucrainei

Ucraina luptă pentru independență de mulți ani. În 1918, ucrainenii au proclamat crearea propriului stat prin cel de-al patrulea Universal al Radei Centrale a Republicii Populare Ucrainene.

La 16 august 1990, Rada Supremă a RSS Ucrainene a adoptat o declarație de suveranitate statală. Cu toate acestea, țara nu devenise încă independentă. Doar un an mai târziu, la 24 august 1991, Rada Supremă a RSS Ucrainene a convocat o reuniune extraordinară și a adoptat o rezoluție privind independența. În același an, la 1 decembrie, majoritatea cetățenilor și-au confirmat dorința de independență în cadrul unui referendum ucrainean.

Ziua Independenței Ucrainei în 2024

De obicei, această zi este sărbătorită la scară mare, cu concerte, târguri și festivități, notează Unian. Cu toate acestea, Ziua Independenței Ucrainei în 2024 va fi marcată într-un război la scară largă. În acest an nu vor exista evenimente de masă pentru a evita punerea oamenilor în pericol.

Au trecut doi ani și jumătate de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei de către forțele rusești, un conflict care a schimbat dramatic soarta cetățenilor ucraineni. De la declanșarea ostilităților în februarie 2022, Ucraina a trecut prin momente de suferință, dar a dat dovadă de curaj și reziliență.

Războiul a dus la pierderi semnificative de vieți omenești și a provocat pagube materiale uriașe. Milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, devenind refugiați atât în interiorul țării, cât și în străinătate. În orașele devastate de bombardamente, infrastructura a fost distrusă, iar reconstrucția rămâne o provocare.

La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina în urma unui conflict care începuse în 2014. Atunci, Rusia a invadat și anexat Crimeea, iar separatiștii au ocupat o parte din regiunea Donbas din sud-estul Ucrainei, declanșând un război regional. Marea invazie a început în dimineața zilei de 24 februarie, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizare și denazificare” a țării. Atacul a fost condamnat pe scară largă la nivel internațional.

Citește mai mult