Electorala

CEC a mai înregistrat cinci grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la prezidențiale

Comisia Electorală Centrală a înregistrat sâmbătă, 24 august, încă cinci grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii candidaților la funcția de președinte al țării.

Astfel, CEC a înregistrat grupul de inițiativă, membrii căruia vor colecta semnături în susținerea fostului ministrul de externe, Tudor Ulianovschi. Din grupul de inițiativă fac parte 67 de persoane.

Un alt grup de inițiativă, înregistrat sâmbătă, este cel pentru susținerea președintelui Partidului Politic Partidul Nostru, lui Renato Usatîi. Acest grup de inițiativă este format din o sută de persoane.

De asemenea, a fost înregistrat grupul de inițiativă în susținerea fostei bașcane a UTA Găgăuzia, Irina Vlah. Conducătorul grupului a fost desemnată Adela Guțu, iar numărul membrilor este de 60.

Și grupul de inițiativă în susținerea președintelui Partidului Coaliției Unității și Bunăstării, Igor Munteanu, a fost înregistrat. Din grupul acestuia fac parte 95 de persoane.

CEC a înregistrat și grupul de inițiativă al Partidului Acțiune și Solidaritate, care va colecta semnături pentru actuala președintă Maia Sandu. În componența acestui grup se regăsesc o sută de membri.

De asemenea, CEC a confirmat conducătorii grupurilor de inițiativă și persoanele responsabile de finanțe (trezorieri).

Grupurile de inițiativă vor colecta semnăturile susținătorilor până la data de 20 septembrie 2024, inclusiv.

Totodată, în cadrul aceleiași ședințe, CEC a respins cererile de înregistrare a două grupuri de inițiativă în vederea susținerii candidaților independenți pentru alegerile prezidențiale - Valeriu Pleșca și Ludmila Corsun. În primul caz, membrii CEC au invocat depistarea unor date eronate în actele depuse, obiecții cu privire la ședința Consiliului național politic al PSDE, dar și faptul că în momentul depunerii actelor Valeriu Pleșca era președinte al unui alt partid decât cel care l-a desemnat.

În cel de-al doilea caz, membrii CEC au constatat că Ludmila Corsun nu cunoaște limba română la nivelul corespunzător.

Tot în ședința de sâmbătă, Comisia Electorală Centrală a recepționat documentele în vederea înregistrării a două grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova:

Anterior, CEC a înregistrat grupurile de inițiativă ale candidaților independenți, Vasile Tarlev și Alexandr Stoianoglo, cel al candidatului blocului „Împreună”, Octavian Țîcu, și cel al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei - Ion Chicu.

CITEȘTE ȘI:

CEC a înregistrat primele grupuri de inițiativă în susținerea candidaților la prezidențiale

Menționăm că perioada de depunere a documentelor de înregistrare a grupurilor de inițiativă în susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova se va încheia la 31 august.

Fiecare grup înregistrat trebuie să colecteze pentru susținerea candidatului cel puțin 15 000 și cel mult 25 000 de semnături din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, adică din raioane și din municipiile Chișinău și Bălți.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult