Cultură

Conacul Leonardi-Buznea din Ciuciulea se ruinează pe zi ce trece. Precizările autorităților

Are un potențial turistic deosebit, dar, pe zi ce trece, se ruinează. Vorbim despre conacul moșierului Gheorghe Leonardi și a cumnatului său Mihail Buznea din satul Ciuciulea, raionul Glodeni, edificiu care poate deveni o importantă atracție în zona de nord a Republicii Moldova.

Ușile conacului boierilor Leonardi-Buznea din Ciuciulea rareori sunt deschise pentru vizitatorii curioși să vadă ce s-a mai păstrat din sclipirea de altădată. Impresionează și astăzi scările de lemn, ce duc în sala pentru oaspeți, soba din teracotă austriacă, elementele decorative florale de pe tavan. Și tot aici vedem degradarea continuă a monumentului.

Astăzi curge, din păcate, tavanul, mai cade tencuiala. Ne doare, și ne doare tare, fiindcă asta este perla, aici noi vedem dezvoltarea economică prin atragerea turiștilor, aici ar putea apărea agenți economici, care ar presta servicii”, susține primarul localității, Ilie Calistru.

De mai mulți ani, primăria lansează demersuri pentru salvarea conacului. Clădirea nu se află în gestiunea primăriei. Vreo patru decenii aici a fost o școală profesională. În legătură cu reorganizarea acestor instituții, clădirea a fost abandonată, dar încă nu poate fi preluată de administrația publică locală, care face ceea ce-i stă în puteri: a instalat pază, are grijă ca în interiorul conacului și în parcul din preajmă să fie curățenie.

Nu ne dorim și noi să avem niște cheltuieli în plus. Ne-am gândit, dacă ni s-ar întoarce moșiile, terenul arabil și conacul, atunci îl vom putea menține cumva, să-l aducem la faima de altădată”, a adăugat primarul.

Asociația Băștinașilor din Ciuciulea, care susține constant dezvoltarea localității, s-ar implica la readucerea în circuitul turistic a bijuteriei arhitecturale.

Noi suntem gata să inițiem diverse proiecte de finanțare, cu atât mai mult că succesorii boierului Buznea sunt gata să ne susțină financiar. Ne dorim să dezvoltăm un muzeu de anvergură națională într-un spațiu rural, să organizăm diferite activități educaționale, istorice și patriotice în acest conac”, a spus președintele Asociației Băștinașilor din Ciuciulea, Viorel Cojocar.

Localnicii sunt conștienți de valoarea conacului.

Este un monument de arhitectură inedit pentru zona de nord. Un monument de cultură pe care trebuie să-l cunoască nu numai generațiile actuale, dar și următoarele generații și, fiind un patrimoniu național, consider că ar trebui să-l reabilităm”.

Tânăra generație vede în acest spațiu un monument tăcut al istoriei acestei localități. Un monument tăcut al culturii de importanță zonală strategică nemaipomenită și facem, prin acest reportaj, apel la autoritățile centrale să ne ajute să restabilim acest conac în localitatea noastră”.

Conacul Leonardi-Buznea a fost construit la sfârșitul secolului al 19-lea - începutul secolului 20. În aceeași perioadă, a fost construită și biserica din preajmă, care și-a păstrat frumusețea. După venirea ocupației sovietice, proprietarii s-au refugiat peste Prut, iar conacul a rămas de izbeliște.

Citește mai mult