Cultură

De la Buzău la Soroca: De 33 de ani, Sava Bogasiu trece Prutul pentru a marca independența Republicii Moldova

A scris 53 de cărți, iar peste 10 mii de exemplare de carte românească au trecut Prutul și au ajuns la bibliotecile din toată țara. Vorbim despre părintele Mihail Milea din Buzău, cunoscut sub pseudonimul literar Sava Bogasiu, om cu dedicație pentru neam și cultură. Și astăzi, ca în fiecare an din 91 încoace, a venit la Soroca să sărbătorească independența Republicii Moldova.

Observatorul de Nord
Sursa: Observatorul de Nord

Preotul, profesorul Mihail Milea de la Buzău a legat o strânsă prietenie cu Republica Moldova încă de la Podul de Flori. De atunci vine de acasă, acasă, așa cum îi place lui să spună.

„De la Podul cu Flori sunt prezent în Basarabia, pământ românesc, de 33 de ani. Și de atunci, de 33 de ani, eu am fost mereu prezent la Soroca de care m-am îndrăgostit foarte mult, este o ființă dragă, face parte din mine, oriunde aș merge în Europa, când mă întreabă cineva de unde ești, le spun că de la Soroca și când spun Soroca am spus tot ce înseamnă Basarabia lui Ștefan cel Mare. De aceea, iubim tare mult ziua de astăzi, Ziua Independenței Republicii Moldova”, a declarat Mihail Milea.

Este un mare promotor al valorilor naționale, iar de Ziua Independenței spune că Republica Moldova se confruntă cu multe provocări.

„Trece prin perioade grele, prin perioade de confuzie, pentru că sunt vânturi care bat de la Răsărit, de la Apus, sunt adevărate tornade de multe ori în Basarabia, dar basarabenii dacă îl au pe Ștefan cel Mare, îl au pe Creangă, pe Eminescu și alți oameni de cultură, noi nădăjduim că ținta lor este una, unirea cu patria mumă”, a mai spus preotul.

Mihail Milea a scris 53 de cărți, toate cultivând dragostea de neam, țară, tradiții și valori naționale. A reușit să aducă mii de exemplare și peste Prut. Doar cartea, spune profesorul Milea, poate salva un popor.

„Mereu am îndemnat elevii să facă cel mai frumos dar basarabenilor, să ofere o carte care înseamnă o floare și în acest proiect național am reușit să convingem pe mulți să aducem ca dar cartea în limba română în toată Republica Moldova. Noi prin cultură vom fi salvați ca popor, neam, ca civilizație, avem nevoie de carte în grafie românească, în grafie latină”, a mai menționat Mihail Milea.

De menționat că părintele Mihail Milea este autorul și a patru volume dedicate marelui poet Grigore Vieru. Ultima carte a fost lansată la Soroca, la începutul acestui an.

Citește mai mult